Статиите в тематичната ни рубрика с книжни препоръки продължават и през следващите няколко месеца ще бъдат посветени на заглавия за лятото. През месец юни препоръките са на Диляна Денева от "Аз чета". Голяма част от тях не са типичните плажни четива, но предлагат по нещо за всеки от семейството.

 

 

Диляна Денева е родена във Варна през 1988 година. Завършва психология в британския университет The Open University. Партньор е в агенцията за LinkedIn маркетинг BookMark, също и отговорен редактор на “Аз чета” – най-голямата онлайн медия за книги и четене в България. Консултант по достъпна среда с 5-годишен опит в правозащитната сфера.

“Клара и Слънцето” от Казуо Ишигуро (изд. “Лабиринт”)

 

Най-новият роман на Ишигуро ни пренася в неопределен бъдещ момент, когато хора и роботи живеят в странна симбиоза. Характерният за носителя на Нобелова награда хладен тон на разказване на пристрастяващи истории тук звучи особено убедително и на място. Очакването на развръзката далеч не е най-голямото предимство на романа, а по-скоро (поне за мен) въпросите за смисъла на обичта и привързаността, за това какво ни прави хора, какво искаме и трябва да запазим у себе си каквото и бъдеще да ни очаква.

“Годината на бягствата” от Санджив Сахота (изд. ICU)

 

Мащабен роман – и като обем, и като писателски размах, а също и в способността си да предаде детайлно и достоверно индийската култура. Препоръчвам книгата на всеки, който иска да опознае индийците отвъд боливудските ритми, отвъд свещеното спокойствие на храмовете. Точно както се влюбих в болезнената натуралистичност на романа на Рохинтън Мистри “Крехко равновесие”, заобичах и тази книга. Съпреживях болката, надеждата и разочарованието на четиримата главни герои, чиито животи авторът преплита по неочакван начин.

“Спортният ген” от Дейвид Епстийн (изд. “Жанет 45”)

 

Толкова много листчета залепих в тази книга, че е едно от най-забавно изглеждащите издания в библиотеката ми! Като любител на нехудожествената литература, се насладих на научния труд на Дейвид Епстийн, въпреки че на места оборва един от любимите ми автори – Малкълм Гладуел. Прави го обаче точно в гладуелски стил – базирайки се на куп проучвания и разглеждайки един казус безпристрастно, докато не стигне до заключения, за които читателят не подозира. Смятам, че книгата ще се хареса на тези от вас, които се вълнуват не просто от спорт, а от причините, които стоят зад всяко спортно постижение.

“Космос. Възможни светове” от Ан Друян (изд. “Егмонт”)

 

Едно невероятно красиво издание! Книгата на съпругата на Карл Сейгън е възхвала на науката и просвещението. В началото може да ви се стори еклектична, защото събира фрагменти от различни научни дисциплини, но скоро ще започнете да напасвате парченцата на пъзела. Общата картина на наредения пъзел ни разкрива света, в който живеем днес, а всяко миниатюрно парченце от него е цяла епоха на научни открития и любов към любопитството да опознаеш непознатото. Разкошна книга, в която можеш да се изгубиш отново и отново, според мен прекрасна за четене с детето ви.

“Сън” от Камелия Кучер (изд. “Хермес”)

 

Камелия Кучер е достоен представител на съвременната българска проза. Третият ѝ роман – “Сън” – ни пренася в една мечтателна и красива атмосфера, за да опознаем всяко кътче от душата на главните герои. Ядосвах им се, молех ги наум да не бъдат такива инати, да вземат “правилните” решения, които винаги са така прости и лесно откриваеми отстрани. Камелия Кучер успява да те накара да се влюбиш в героите, без да ги прави нереалистично еднопластови и лесни за приемане такива каквито са. Успя да ме накара да си представя живо португалските улици, бръшляна по старото имение, да усетя горчивото съжаление от пропуснатата любов.

“Невидимият живот на Ади Лару” от В. Е. Шуаб (изд. “Емас”)

 

Наистина не съм очаквала тази книга да ме плени. Но се случи. Пишейки тази препоръка, дори още не съм завършила романа, но просто знам, че няма как оттук насетне да ме разочарова. “Невидимият живот на Ади Лару” определено е излизане от читателския ми комфорт, защото фентъзито не е сред жанровете, които имат специално кътче в сърцето ми. Този роман на Шуаб обаче е толкова красива приказка, че не ми се иска да свършва. Магичното в него не те подценява, кара те да му повярваш наистина, ако и да си рационалист (като мен). Смяната на минало и настояще не те оставя да скучаеш нито за миг, същевременно усещаш безвремеието, което историята навява. Най-важната тема – любовта – е непреходна, а едно послание кънти в ушите ми – наистина ли би сменил живота си с друг, ако можеше? А защо не опиташ да направиш най-доброто възможно (и дори наглед невъзможно) с версията, с която разполагаш сега?

 

“Дракончето Ринти” от Доника Ризова (изд. “Мармот”)

 

 

Ако сте търсачи на добри истории – за вас или вашето дете – не пропускайте и дебютната детска книга на журналистката Доника Ризова! Четох я с огромен интерес още преди да я подаря на племенниците си. Но със сигурност ще го направя отново заедно с тях! Ринти е приятелят, от който всички имаме нужда, особено когато се озовем на ново място и сме заобиколени от несигурност. Разбира се, той е дракон – защото детското въображение е безгранично, а за истинското приятелства няма бариери. Вълшебна история, която ще ви отведе в Майорка и ще ви предостави възможност да прекарате ценно време с детето край/у вас.

 

Очаквайте още препоръки за летни четива през юли.