В последната статия от поредицата с книжни препоръки за детска литература се включват Вал Стоева и Лора Филипова от фондация „Детски книги“. Вижте какво споделят те за себе си и за заглавията, които могат да обогатят библиотеката на всеки малък (и пораснал) читател.

 

 

Вал Стоева се занимава с насърчаване на четенето сред децата от 2008 г. Създател е на сайта Detskiknigi.com, а през 2013 г. основава фондация за насърчаване на четенето „Детски книги“. Основен координатор е на всички инициативи на фондацията, както и на Национална награда „Бисерче вълшебно“ (www.biserche.com), която фондацията организира от 2013 г. Отговорна е за създаването и развитието на мрежата от читателски клубове "Бисерче вълшебно". Носител е на званията „Посланик на библиотеките“ и „Рицар на книгата“. Майка на дъщеря (2002 г.) и син (2014 г.). Докторант по специалност "Теория на четенето" в СУ "Св. Климент Охридски".

Лора Филипова е изпълнителен директор на фондация „Детски книги“ от основаването й през 2013 г. и главен редактор на сайта Detskiknigi.com. Отговаря за създаването на международни партньорства, сред тях партньорството с Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен и избирането на фондация "Детски книги" за номиниращ орган от България за Мемориалната награда "Астрид Линдгрен". Носител на званието „Посланик на библиотеките“ (ББИА, 2015 г.). Майка на син (2007 г.) и дъщеря (2010 г.). Почитател е на детските книги, планините, бягането и сладкишите. Невинаги в тази последователност.

 

„Моят първи Елмър“

 

Карираният слон Елмър е необикновен и очарователен, а тази картонена книга е чудесна първа среща със STEM, благодарение на него. Картонените страници позволяват на мъниците да играят свободно с книгата и да проследят основните моменти от оригиналната история, но съобразени с възрастта им.

 

„Човешкото тяло“ („Искам да знам“)

 

Енциклопедията е разделена на части, посветени на различните органи и системи в човешкия организъм. Схематичното поднасяне на иначе сложна материя като биологията, помага за по-лесното възприемане на знанията и осмисляне. Комбинацията на текст с илюстрации допълнително улеснява читателя и му помага да подреди наученото за сложната система на човешкия организъм. Невероятните факти и причудливи рекорди, посветени на човешкото тяло, допълнително привличат интереса на децата.

 

„Денят, в който пастелите си тръгнаха“

 

Дългогодишни фенове сме на Оливър Джефърс и неговите очарователно детински илюстрации. В тази книга той влиза в тандем с писателя Дрю Дейуолт и резултатът е забавна история, която да накара децата да погледнат на ежедневните си рисувателни занимания от различен ъгъл. „Денят, в който пастелите си тръгнаха“ представя ситуации и чувства, които всяко дете понякога преживява, като ги гарнира с щедра доза хумор. Освен това книгата може да бъде генератор на много творчески занимания и игри.

 

„Първи знания. Космосът“

 

Интерактивна енциклопедия, която следва строежа на по-сериозните научни издания, но информацията е съобразена с възрастта на читателите (над 8 години). Илюстрациите подпомагат възприемането на иначе сложните данни, а прозрачните страници показват космическите тела по различен начин – отвън и отвътре. В края на изданието има тест за любознателните, речник и азбучен показалец.

 

“Атлас за деца”

 

Книгите са машини за пътуване във времето, а атласите и в пространството. Този атлас е голям формат, с твърди картонени страници, красиви илюстрации, добре подбрана, забавна и полезна информация. Малките любопитковци ще получат основни знания за планетата Земя, посоките на света, деня и нощта. Отделни разтвори съдържат цветни илюстрации на континентите и разнообразна информация за тях, държавите, населението, забележителностите и животните, които ги обитават. Информацията е представена сбито и атрактивно за децата, с акцент върху визуалното възприемане. С приложените към атласа стикери децата могат да отбелязват любимите си места по света или да упражняват наученото, като се опитат да ги поставят на правилния континент.

 

„Море. Занимателен речник“

 

Занимателен речник идва от речник + занимавки. Двамата португалци Рикардо Енрикеш и Андре Летрия представят точни, разбираеми и забавни обяснения на различни “морски” думи (от океан до албалестрин) на читателите над 7 години. За да задържат и затвърдят понятията в паметта им, те са включили и десетки идеи за творчески занимания – рисуване, сглобяване, експериментиране, театър и т.н. Екипът на издателството е направил книгата по-близка до българските читатели, като е вмъкнал български следи. Например, предложението за изработване на сцена за куклен театър и представяне на приказката “Пук!“ на Валери Петров, споменаването на „Рибния буквар“ на Петър Берон или линк за допълнителна информация за борбата с пластмасата в Черно море.

 

„Куче на име Коте“

 

Знаем, че картинните книги са недолюбвани от много български родители. Същото важи и за прекалено откровените книги за деца, които поставят неудобни теми за нашето консервативно по отношение на книгите общество. "Куче на име Коте" е точно такава книга, при това с типично скандинавски привкус. Тя представя трудни и неудобни теми като изоставянето, самотата, бедността, бездомниците, алкохолизма. Томи Контио и Елина Варста не успяват да я превърнат в потискащо и мрачно четиво, а чрез приятелството между две отхвърлени от обществото самотни души, предават силно позитивно послание и пораждат надежда.

 

„Ирландски приказки“

 

Ако се колебаете какво да четете (с или без дете), приказките винаги са добър избор. 12-те приказки от зеления остров са подбрани и преразказани от уважаваната ирландска писателка Една О'Брайън и ни срещат с великани, леприкони, таласъми, кралски синове, смели момци, кралски дъщери, вещици, вълшебни котки и какво ли още не. Всичко това е подправено с характерния ирландски хумор и задължителните в приказките поуки. Луксозното издание е богато илюстровано от майстора Майкъл Форман. Преводът на Владимир Молев е истинска наслада.

 

“Небивалици с буквите от А до Я”

 

Още в началото трябва да кажем, че това не е буквар или учебно пособие, с чиято помощ децата да учат азбуката. Книгата е помощник, с който децата да се забавляват, докато изследват и играят с българските думи.
Цвета Брестничка взема 30-те букви от българската азбука и измисля 30 забавни приказки с тях. В неповторимите си истории тя представя богатството на езика ни чрез използването на по-рядко употребявани думи и показва нагледно как може да се играе с думите. В своите небивалици Цвета вплита български корени, обогатява ги с природни картини и весели случки, а Албена Каменова ги е илюстрирала свежо и забавно.

 

„Големият бариерен риф“

 

Автор на тази енциклопедия е морският биолог д-р Хелън Скейлс. Нейният подход е да представи рифа като център на сложна и крехка екосистема. Основната й задача, освен да запознае децата с интересни факти за Големия бариерен риф, е да привлече вниманието им към заплахите за постепенното му унищожение. Илюстрациите на Лиск Фенг са в характерния й семпъл и ъгловат стил. Палитрата й обаче тук е по-цветна и ярка отколкото в “Еверест”. Илюстраторката успява да предаде великолепието и пищността на рифа без да използва много детайли.

 

„Добрите крадци“

 

Катрин Ръндъл е талантлива писателка, която ни спечели с увлекателната и динамична приключенска история на Вита, която се изправя срещу най-големия нюйоркски престъпник в търсене на справедливост за дядо си. Към нея се присъединяват Силк и Арк, с което бандата на добрите крадци е завършена. Стилът на Ръндъл е четивен, но не и беден, а атмосферата на мегаполиса Ню Йорк от 20-те години на миналия век е предадена отлично. За децата е лесно да се идентифицират с тримата герои, което ги провокира да се замислят над някои морални дилеми и същността на понятия като любов към семейството, приятелство, смелост, изобретателност, упоритост.

 

Благодарим на Вал и Лора за участието в нашата рубрика и за чудесните препоръки! Може да си припомните любимите детски заглавия на Пирина Воденичарова тук и на Веселина Пройчева тук.


През месец май очаквайте книжни препоръки за българска литература!