„Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват.“
                                                                                                                  -Антоан дьо Сент Екзюпери

 

Децата винаги са били важна част от книжното семейство на Издателска къща „Хермес“. В разнообразната ни селекция от детски книжки може да намерите издания за най-малките, любими приказки от близо и далеч, енциклопедични издания и много други. Колекцията ни „Златно перо“ присъства в голяма част от българските семейства.


Ето и някои заглавия, които препоръчваме като чудесен подарък за предстоящите празници.

 

 

„Приятели завинаги“ е едно от най-новите попълнения в нашата селекция. Тази книжка от Галина Андонова има страхотни илюстрации и също толкова прекрасно послание. В нея проследяваме отношенията на петима симпатични герои, които по трудния начин разбират колко важно е приятелството и как понякога само то може да ни помогне.

 

 

Колко трае любовта? Как да покажеш на някого колко много държиш на приятелството ви? Отговори на тези въпроси може да намерите във „Винаги ще те обичам“ и „Ще те обичам нощ и ден“. Това са две книжки, които бързо станаха любими на малки и големи. Всяко дете иска да знае, че родителите му го обичат или че може да разчита на своите приятели, а освен, че историите в книжките са трогателни, те са и идеалният подарък за някого на когото държите.


 

Никой не обича да е виновен за всичко. Винаги да е лошият герой и всички да странят от него. Това е и основният проблем на дракона от „Няма дракон в тази приказка“. Той не иска повече да участва в приказки, в които е лош герой. Затова ентусиазирано тръгва да си търси нова история, но се оказва, че в повечето класически приказки няма дракон. Ще се намери ли приказка, в която има дракон и ще получи ли той шанс да стане герой? От тази забавна история децата ще научат, че всеки може да стане герой, стига да повярва в себе си и търпеливо да изчака подходящия момент да се изяви.

 

 

"Денят, в който пастелите си тръгнаха" е книжен феномен, който най-накрая се появи в България. Книжката разказва за Дънкан, който просто иска да рисува, но когато отваря кутията си с пастели, намира само писма, в които пастелите му обясняват защо са си тръгнали. Бежовият пастел е силно разочарован, че постоянно е пренебрегван заради Кафявия. Синият пастел е крайно изтощен от много работа, а Розовият настоява да рисуват с него. Какво да направи Дънкан? Авторът Дрю Дейуолт и илюстраторът Оливър Джефърс дават креативно решение на проблема в тази пъстра и забавна история. Тя ще провокира въображението на децата и ще ги разсмее, а освен това те никога повече няма да гледат на пастелите – и на света около тях – по същия начин.

 

 

На всеки му се налага да се справя с тъга и разочарования още от много ранна възраст. В „Зайчето ме изслуша“ разбираме, че понякога прегръдките казват повече от думите. Това е история, която ни учи да се справяме с трудностите по най-добрия начин за нас. С краткия си, но въздействащ текст, книгата казва отправя послание, което е полезно не само за децата.

 

 

Това издание е идеалният начин да започнете да разговаряте с детето за емоциите. „Как се чувстваш днес?“ ще ви помогне да научите детето си как да разбира и да изразява продуктивно и положителните, и отрицателните си чувства. Базирана на новаторски методики, тя ви дава инструментите, от които се нуждаете вие и вашето дете, за да се справите с чувствата, без всичко да свършва със сълзи!

 

 

Най-лесният начин да мотивирате детето си да ви помогне в кухнята е като започне с рецепти, които харесва. „Кулинарна книга на малкия готвач“ съдържа над 100 рецепти, изпробвани и одобрени от 750 деца. Повечето от тях са ги приготвяли у дома, а други – в кухнята на America’s Test Kitchen рамо до рамо с професионалисти. В този момент стотици деца правят тези ястия и се наслаждават на готвенето и на крайния резултат. Да готвиш за себе си, за семейството и приятелите си може да бъде много забавно и удовлетворяващо.

 

 

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ и до ден днешен е едно от най-продаваните заглавия сред детско-юношеската ни литература. Красивият сборник, с илюстрации на 60 художнички от цял свят, събира историите на 100 изключителни момичета и жени от миналото и настоящето, които да вдъхновят читателките да се борят за мечтите си и да вярват, че могат да променят света към по-добро.

 

 

А ако харесвате „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ то най-новото ни заглавие е точно за вас. „Приказки за безстрашни момичета“ съдържа 15 приказки от цял свят с необикновени главни героини. Те са умни, безстрашни и независими, поемат контрол над съдбата си, без да разчитат на принцове или рицари. Запознайте се с Брадаманте, която се впуска в битка върху летящ кон, Унанана, която спасява децата си от търбуха на слон, малката Моли Упи, която надхитря великан, и още много храбри момичета.

Ако искате да откриете още интересни детски заглавия, може да го направите ТУК.