Изобилието от слънчева светлина и свободно време са идеалната предпоставка за прочитането на обемни томове през лятото. Кога, ако не през лятната си почивка, може да се разнообразите с любими класически произведения? Представяме ви нашата селекция от 10 класики, на които си струва да обърнете внимание това лято!

 

1. „Бих умрял за теб и други изгубени истории“, Ф. С. Фицджералд 

Сборникът съдържа осемнайсет неиздавани, непознати или смятани за безвъзвратно изгубени разказа на легендарния писател. Писани в края на 30-те години на миналия век, те са били отхвърлени от редакторите заради провокативната си тема и стил или са потънали във водовъртежа на последните години от живота на Фицджералд. Дори когато се е нуждаел от пари и вниманието на критиците, писателят е предпочел да ги остави непубликувани, вместо да допусне редакторска намеса. Разказите показват Фицджералд в различна светлина и затвърждават позицията му на една от знаковите фигури в историята на американската литература. В книгата са включени и снимки от личния архив на автора.

2. „Разкази и повести“, А. П. Чехов

Всеки образован човек знае, че „тихият вълшебник“ Антон Павлович Чехов е един от най-големите майстори на краткия разказ в световната литература, открил нови простори пред психологическата проза. И все пак - защо интересът на съвременния свят към него продължава да расте? Явно точно днес, в това динамично, технологично и истерично време, имаме най-силна нужда от неговата простота, естественост, топлота и дълбочина, от умението му кротко да смъква маските, деликатно да разпъжда илюзиите, неизменно да вълнува душата и да подхранва будния ум.

3. „Сто години самота“, Габриел Гарсия Маркес

Не е възможно да се опише това произведение в няколко реда. Книгата е пълна със събития, житейски и обществени случки, страсти и подробности. Героите в нея са много и поведението им е най-разнообразно. Има и много хумор, както и много прочути изречения, които ще останат завинаги в световната литература, заедно с целия роман. Въобще това е книга за нещо много голямо от неговото начало до края му. Романът е много жизнен, но не е жизнерадостен, и е много красив, но не е сладникав.

4. „Тайнствената непозната“, Ан Бронте

Гилбърт Маркъм е силно заинтригуван от Хелин Грейъм – красивата и тайнствена млада жена, която наскоро се е преместила в Уайлдфел Хол заедно с петгодишния си син. Той бързо й предлага своето приятелство, но когато резервираното й поведение и саможив характер стават повод за клюки сред местното общество, Гилбърт започва да се пита дали доверието му не е било прибързано. Едва когато Хелин му позволява да прочете дневника й, наяве излиза истината за един злощастен брак, от който тя е избягала, опитвайки се с всички сили да предпази детето си. Разказана с остроумие и ирония, историята на Хелин Грейъм изобразява борбата на една жена за независимост и свобода на духа.

5. "Ана Каренина", Лев Толстой 

Произведението на Толстой е част от златния фонд на световната литература. От създаването на романа до днес е изминал повече от век, през който е претърпял стотици преиздания и е бил превеждан на множество езици. Образите и проблемите в него са вечно актуални и продължават да вълнуват читателите от различни възрасти и общества. „Ана Каренина“ е задължителна част от личните библиотеки на всички истински ценители на художественото слово.

6. "Майстора и Маргарита", Михаил Булгаков

 Авторът пише романа повече от десет години и го редактира до смъртта си. Текстът в пълния си вид излиза в самостоятелно издание на руски едва през 1973 г. Появата му разпалва интереса на читатели и литератори – всички го обсъждат, а отделни пасажи се цитират като пословични до ден днешен. Битието на книгата доказва написаното в нея: „Ръкописите не горят“ и „Страхът е най-големият порок“. Думи, които ще бележат поколения в Русия.История за любовта, достойнството и личната независимост.

7. "Ема", Джейн Остин

 Красива, умна, богата и неомъжена, Ема Удхаус е напълно удовлетворена от живота си. Не изпитва нужда нито от обич, нито от брак. Нищо обаче не я забавлява повече от това да се меси в любовните отношения на останалите. Нейният добър приятел мистър Найтли я предупреждава да не си играе със съдбите на хората, правейки се на сватовница. Тя не се вслушва в съветите му и внимателно начертаните й планове се провалят. И водят до последици, които ще подложат на съмнение доброволното й бягство от романтиката.

8."Отнесени от вихъра", Маргарет Мичъл

 „Отнесени от вихъра“ е от онези богати и сложни книги, които десетилетия след написването си продължават да бъдат ценен документ за едно трудно време, белязало цяла нация. Маргарет Мичъл прави много повече – рисува достоверен портрет на човека, захвърлен в братоубийствена война, която парализира разума. Чрез израстването на своята героиня Скарлет американската писателка разкрива как всяка изгубена кауза променя възгледите. От разглезена робовладелка Скарлет се превръща в грижовна и борбена жена, драматично осъзнала смисъла на любовта и живота.

9. "Една любов на Суан", Марсел Пруст

„Една любов на Суан“ е единствената част от многотомника, която представлява и самостоятелно произведение, посветено на любовната страст на един естет към една „кокотка“. Това е разказ за любовта, за ревността, за съмнението и доверието в техните най-тънки отсенки, предадени с необикновено психологическо проникновение. Няма в световната литература по-изчерпателен, по-задълбочен и по-въздействащ художествен анализ на любовната обсебеност. Особеното очарование на прозата на Пруст се дължи и на неподражаемия му стил – дългите фрази с по няколко вметнати изречения, усложнени, понякога трудни за четене, но винаги премислени, стройни, хармонични като музикалния откъс от една соната, на който Пруст посвещава вдъхновени редове.

10. "Кметът на Кастърбридж", Томас Харди

В пристъп на пиянски гняв Майкъл Хенчард продава жена си и дъщеря си за пет гвинеи на един моряк. На другия ден, разкайвайки се за стореното, той се кълне пред Бог, че повече няма да близне алкохол. В следващите години Майкъл натрупва състояние и печели уважението на съгражданите си, които го избират за кмет на Кастърбридж. Зад успеха му обаче се спотайват както срамът от миналото, така и невъздържаният му нрав, който е способен да разруши всичко постигнато. А когато на прага му се появява съпругата му с вече порасналата им дъщеря, Майкъл получава шанс за изкупление. Но дали е способен да овладее характера си, за да постъпи правилно?