Количка 0
0,00 лв.

Кафка на плажа

От: Харуки Мураками

Налично при доставчик – доставка между 1-5 дни
SKU
УККХ5611
24,00 лв.

Кафка на плажа“ е поредното повествование за избягалия от къщи пубер: ученикът Кафка Тамура, син на известен скулптор, изведнъж се мята на автобус от Токио за случайно избрания град Такамацу, напомняйки си непрекъснато с присъщата си самодисциплина, че трябва да e „най-коравото петнайсетгодишно момче на света“. Той открива една малка частна библиотека, в която да прекарва дните си, за да се усъвършенства и самообразова, докато се сприятелява с доста странни личности. 

Тази книга е като поглед от прозорчето на самолета към плъзгащата се покрай нас писта. Ала изведнъж привидно спокойният разказ се издига рязко нагоре и читателят префучава над облаците, без вече да разбира накъде се носи самолетът и дали законите на летенето изобщо са валидни.

Кафка на плажа“ е поредното повествование за избягалия от къщи пубер: ученикът Кафка Тамура, син на известен скулптор, изведнъж се мята на автобус от Токио за случайно избрания град Такамацу, напомняйки си непрекъснато с присъщата си самодисциплина, че трябва да e „най-коравото петнайсетгодишно момче на света“. Той открива една малка частна библиотека, в която да прекарва дните си, за да се усъвършенства и самообразова, докато се сприятелява с доста странни личности. Втората спирала на повествованието ни отвежда при възрастен жител на Токио, който се отклонява от спокойния си, протичащ по установени правила живот, и убива напълно непознат човек. Този незабравим образ, обрисуван с неподражаемо майсторство от Мураками, разговаря с котките, но не умее да чете и пише, нито да обясни какви сили го тласкат към останалите герои.

След появата на романа на японския пазар, издателите откриват специален сайт, на който читателите могат да задават въпроси лично на Мураками относно многопластовото повествование. И той наистина написва над 1200 отговора. В друг сайт, само че англоезичен, авторът заявява, че ключът към разбирането на книгата се крие в многократния й прочит. „Кафка на плажа - твърди той - съдържа не една гатанка, но аз не давам техните отговори. За всеки читател отговорът е различен и той трябва да го открие за себе си.“

***

Харуки Мураками е несравним в умението да смесва жанрове, да балансира разказа си на границата между сюрреалното и действителността. Роден в Киото през 1949 г., той завършва литературния факултет на Токийския университет, но сам признава, че е повлиян по-скоро от попкултурата, отколкото от японските литературни кодове. Творчеството му е еманация на дивно въображение, подписано с мистерия, елегантност и стил.

Повече информация
ISBN 9789545294709
Тегло 0.500000
Цветност черно/бяла
Издател Колибри
Корица мека
Размери 14х21
Брой страници 612
Дата на издаване 2014 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Кафка на плажа
Вашият рейтинг