Естетиката на гротеската никога не е била лесна задача. Тя изисква особена наблюдателност и усет за онази тънка граница между непоносимото и красивото, и точно по нея върви Зюскинд без нито едно залитане встрани.

Романът ни разказва за необичайната способност на Жан-Батист Грьонуй да различи и запомни завинаги всяка миризма и аромат,  стигнали до него. За героя знаем, че не е лишен от другите си сетива – той вижда и чува, може да говори (въпреки че не предпочита). Но нито едно от останалите не може да се сравни с това единствено, развито до съвършенство, сетиво – обонянието!

В хода на сюжета Зюскинд ни разказва за разнообразието в Париж именно чрез миризмите – така се информираме за  живота, здравето и дори състоянията на гражданите. Ако в очите на нормалните хора Грьонуй е представян като напаст, лишена от разпознаваемите човешки качества, то за Грьонуй всеки един човек е широко отворена, отдавна прочетена книга – едно вдишване и всичко скрито става явно.

Именно тази необикновена способност му проправя път като парфюмерист, при това най-великия, макар зад името на Балдини. И без умението да улавя аромати Балдини поне знае как да се възползва от щастливи обстоятелства. Но Жан-Батист Грьонуй не се вълнува от слава и пари. Той с радост приема предложението да създава парфюми с една цел – да усвои занаята до съвършенство и когато е готов да тръгне по свой път.

Грьонуй действително е различен – в него не вилнеят никакви желания като сласт или лакомия, присъщи за останалите. Уморен от всичките миризми на хората, той се оттегля в пещера, където прекарва дните и нощите си в продължение на 7 години, запазил само един спомен, блян за най-омайния и опияняващ полъх, стигнал до сетивото му – девойче, недокоснато от мъжка ръка.

Жан-Батист Грьонуй вече е убивал, но няма да е за последен път. Преследвайки възвишената си цел, той търси точно този аромат, набелязва го, а когато настъпи времето го взима. 

Със своя гений той успява да се представи пред обществото по различни начини, чрез създадени за целите му човешки парфюми. Те обаче не са достатъчни за същинската му цел – най-великият парфюм, който ще накара всички хора  безпощадно, заслепени от обожание, да паднат в краката му!

Романът на Патрик Зюскинд е прекрасно написана история за възвишена цел, постигната по съкрушителен начин. 

 

Автор на текста: Пламена Иванова, книжарница „Хермес” - Пловдив