Романът „Лазурният бряг“ от испанската писателка Мамен Санчес е една бляскава и забавна история за аристократи, шпиони и неочаквания им сблъсък с любовта. Санчес намира вдъхновение за книгата от любопитна новина, която я връща в 50-те години на миналия век. И макар сюжетът да е изцяло плод на писателската фантазия, книгата включва множество реални личности, места и случки. Всичко това придава доза реалистичност на историята и кара читателя да се чувства като пътешественик във времето. Вижте три любопитни примера.

Ашил ван Акер

Един от главните герои в романа е белгийският министър-председател Ашил ван Акер. Той е член на Белгийската социалистическа партия. През 40-те и 50-те години на ХХ век е избиран три пъти за министър-председател. По време на неговото управление е гласуван и приет Закон за благосъстоянието, който давал право на 12 седмици платен годишен отпуск. При разглеждането на стари документи от кабинета на Ван Акер бива открит и личният тефтер на премиера. В него той описва опасенията си за афера между крал Бодуен и мащехата му Лилиан Балс, принцеса Де Рети – слух, разтърсил висшето общество в Белгия през 50-те години. Именно новината за това разкритие събужда интереса на Мамен Санчес към историята, която по-късно ще стане основа на романа.

Бенедета Бардзини

Италианската актриса и модел е дъщеря на известен журналист и издател. Тя е един от легендарните топмодели на 60-те години. Забележителната й красота бързо я превръща в едно от най-търсените лица в Италия и САЩ, а списание Harper's Bazaar я включва в класацията на 100-те най-красиви жени в света през 1966 г. В романа на Санчес обаче я „срещаме“ малко преди старта на звездната й кариера. Днес, на 77 години, Бардзини продължава с публичните изяви. През 2020 г. в рамките на фестивала Master of Arts в България е излъчен документалният филм за нея „Изчезването на моята майка“, заснет от сина й Бениамино Барезе.

Вила „Ефруси де Ротшилд“

Вилата се намира на Лазурния бряг в Кап-Фера и е една от най-добре запазените и поддържани сгради от този период на Френската Ривиера. С красивите си градини, впечатляваща архитектура, музикални фонтани и зашеметяващ интериор тя привлича хиляди посетители. А всеки желаещ може да си направи и виртуална разходка с кратките видеа тук.

 

Продължете забавното пътуване във времето с „Лазурният браг“ от Мамен Санчес.