Един от най-забележителните дебюти, които някога съм чел. Всяка дума е почти съвършена. Историята се надига като вълна, която помита всичко по пътя си, преобръща онова, което сте си мислили, че знаете, и ви оставя зашеметени. Прочетете тази книга!
Дейвид Балдачи

 

Вълнуващ трилър, изпълнен със съспенс и неочаквани разкрития

сушата джейн харпър

Дебютният роман на австралийската писателка Джейн Харпър – „Сушата“, се превърна в световен бестселър само няколко месеца след излизането си. Интригуващият трилър бе обявен за Роман на годината на Австралийската книжна индустрия и вече е преведен на 36 езика, а българските почитатели на жанра ще могат да го намерят в книжарниците от 19 февруари.

Освен високата оценка на критици и читатели, романът спечели и приза за криминален трилър на годината на Британските книжни награди и е носител на награда „Златна кама“ на Асоциацията на писателите на криминални романи на Великобритания за 2017 г. Умело изграденият сюжет и реалистично представените човешки съдби на фона на австралийската пустош са само част от причините, които ще ви държат със затаен дъх до последната страница!

 

За книгата

В австралийското фермерско градче Киуара не е валяло от две години. Сушата оказва пагубно влияние върху местния бизнес и напрежението достига връхната си точка, когато трима членове на семейство Хедлър са брутално убити. Жителите смятат, че извършител на ужасяващото деяние е Люк, който, след като отнема живота на съпругата и шестгодишния им син, се самоубива. Единственият оцелял при зловещата кървава баня е невръстната им дъщеричка.

Федералният агент Арън Фолк се завръща в родния си град за погребението на Люк – най-добрия му приятел от детството. Въпреки че е твърдо решен да прекара само осемнайсет часа там, Фолк е въвлечен в разследването от новия местен полицай Рако.

Преди двайсет години Арън е напуснал Киуара заради тайна, която смята за отдавна погребана. Тайна, която сега смъртта на Люк заплашва да извади на повърхността и която ще промени всичко...

 

Отзиви за „Сушата“

Не е за вярване, че това е дебютният роман на Джейн Харпър! „Сушата“ е напрегнат трилър, изпълнен с неочаквани обрати и разкрития, които няма да ви оставят да си поемете дъх буквално до последната страница! Още преди филмовата версия да се е появила на екрана, Джейн Харпър оставя трайна следа.

Ню Йорк Таймс

Един от най-обсъжданите дебюти на годината. Историята на Харпър се развива с бясно темпо и заслужава всеки суперлатив по свой адрес. Горещо препоръчваме!

Букпейдж

Смайващ, изпълнен със съспенс дебют... просто изумителен!

Пъблишърс Уикли

Със „Сушата“ Джейн Харпър мигновено заема заслужено място сред криминалния писателски елит. Ако тази книга не получи награда „Едгар“ за дебют, то няма справедливост. Тя притежава всичко: изключителни персонажи, неповторима атмосфера и зашеметяващ сюжет.

Джон Лескроарт, бестселъров автор

 

За авторката

джейн-харпър

Джейн Харпър е родена в Манчестър, но се премества със семейството си в Австралия, когато е на осем. Получава австралийско гражданство, след което се завръща във Великобритания и завършва английски и история в университета в Кент, а после специализира журналистика. Работи за вестник „Хъл Дейли Мейл“ в продължение на няколко години, след това се установява в Австралия, където работи за два местни ежедневника. Дебютният й роман „Сушата“ се появява на пазара в началото на 2017 г. и попада в класациите за бестселъри на „Ню Йорк Таймс“ и „Амазон“, правата за издаването му са продадени в тридесет и шест страни. Правата за филмиране на романа са закупени от продуцентската компания на Рийз Уидърспун. Понастоящем Джейн живее в Сейнт Килда със съпруга и дъщеря си.

 

Прочетете интервю с Джейн Харпър тук или вижте откъс от книгата й тук.