Количка 0
0,00 лв.

Виж арлекините!

От: Владимир Набоков

Налично при доставчик – доставка между 1-7 дни
SKU
ФМК148
Раздел: Класика
16,00 лв.

Наниз от случки и образи, които за кратко се открояват и блясват, преди като арлекини да се оттеглят от сцената.

Раздел: Класика

– Виж арлекините!

– Какви арлекини? Къде са?

– Навсякъде. Огледай се. Дърветата са арлекини, думите – също. Арлекини са обстоятелствата и обобщенията. Събери на едно място шегите и образите – и ще получиш трети арлекин. Хайде, по-живо! Съчини света! Сътвори действителността!

Последният роман на Владимир Набоков (1899–1977), издаден през 1974 г., притежава измамната прозрачност на автобиография: тази на Вадим Вадимович, руски писател, който пред прага на старостта се заема да обозре живота си – няколкото съпруги, първите творчески опити, ведрите дни на Лазурния бряг и тамошната златна младеж, Париж и емигрантското общество, Америка и университетските среди, разни любови, успехи, фобии и огорчения, дори Ленинград от шейсетте години и хотелите със застрашителни горнични... Наниз от случки и образи, които за кратко се открояват и блясват, преди като арлекини да се оттеглят от сцената.

"Набоков пише проза по единствения начин, по който тя трябва да се пише - с превъзнесеност!"

Джон Ъпдайк

"Усещанията у Набоков са невероятни – толкова пъстрота, мощ и окриленост! В този смисъл той няма ни един, та макар и блед съперник в съвременната белетристика. Всеки прочит на Набоков е истинско стимулиращо изживяване, в което участват и умът, и въображението, и естетиката. Ако литературата може да даде нещо най-близко до чистата чувствена наслада, то е достижимо чрез прозата на Владимир Набоков."

Мартин Еймис

Раздел: Класика
Повече информация
ISBN 9789545975196
Цветност черно/бяла
Издател Фама
Корица мека
Брой страници 256
Дата на издаване 2017 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Виж арлекините!
Вашият рейтинг