Количка 0
0,00 лв.

Васил Левски (Дяконът)

От: Захарий Стоянов

Една непреходна книга за Апостола на свободата

Една непреходна книга за Апостола на свободата

 

Книгата, която държите в ръцете си, е уникална. Първото издание е в далечната 1883 г., отпечатано в Източнорумелийската печатница на Едуар Дионне. Заедно с това тя е първата българска биография на Апостола, първо докосване до истинския профил на големия български революционер и демократ Васил Левски. През очите на един жив участник в националноосвободителните борби, какъвто е Захарий Стоянов, е описан автентичният образ на Апостола, с неговите митарства и премеждия в поробеното ни отечество. Като романтичен герой той обикаля и буди съотечествениците си от робския унес, за да увисне безсмъртен на бесилото. Такъв е Васил Левски (Дяконът) на Захарий Стоянов. Такъв си остава в учебниците и в народната памет.

 

***

Читателите да не търсят от мене строго безпристрастна оценка. Колкото и да се предвардях да бъда само прост тълкувател на факти и верни картини, не можах да се стърпя, за да не изпусна на някои места мои съждения и заключения.

Захарий Стоянов

 

 

Аз съм Васил Левски, мене казват Дяконът. Не съм хайдутин, както ме вие наричате, но човек като всичките ваши раи, с тая само разлика, че обичам народа си, което не е грях.

Васил Левски

 

Още за книгата четете тук!

Повече информация
ISBN 9789542617150
Тегло 0.250000
Цветност черно/бяла
Издател Хермес
Корица твърда
Брой страници 208
Дата на издаване 2023 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Васил Левски (Дяконът)
Вашият рейтинг