„Хасиендата“ - завладяваща готическа приказка, която ще ви потопи в кадифения си мрак.

„Самотата бе да стоиш на колене в прахта и да се взираш в пустия хоризонт.“

Исабел Каняс е американска писателка от мексикански произход, която пише романи, вдъхновени от проучванията ѝ и наследството на корените ѝ.

Свръхестественият дебют на Исабел Каняс, чието действие се развива след Мексиканската война за независимост, е изпълнена с атмосфера и вледеняваща кръвта история за вещерство и къща, обитавана от тъмни сили.

„Хасиендата“ ни пренася в един разрушен от войната свят, където парите са оскъдни, а хората се препитават с каквото намерят. В смутните следвоенни времена бащата на Беатрис е екзекутиран като враг на новото правителство и тя и майка ѝ остават на улицата. Единствената ѝ възможност за бъдеще е да сключи изгоден брак и тя се възползва от предложението на дон Родолфо Солорсано - богатият и красив наследник на хасиенда Сан Исидро. Беатрис пренебрегва слуховете за внезапната кончина на първата му съпруга и избира сигурността, която той ѝ предлага, въпреки че е сред хората предали баща ѝ и въпреки неодобрението на майка ѝ. 

„Имаше прекалено много измършавели лица и боси крака посред зима. Войната не бе оставила нито едно кътче от страната незасегнато, но бе белязала най-дълбоко онези, които имаха най-малко.“

Но хасиенда Сан Исидро не е убежището, което Беатрис си е представяла. Видения и гласове нахлуват в сънищата ѝ, тежкият поглед на невидими очи следи всяко нейно движение. Сестрата на дон Солорсано се присмива на Беатрис и не й предлага помощ. Беатрис се бори със зъби и нокти, за да се измъкне от тази обитавана от духове къща, която крие своите мрачни тайни и болезнено минало. Тя изкривява реалността, носи мрак, гняв и омраза, но и сякаш иска да се освободи като разкрие тайните си.

Отчаяна и търсеща помощ, Беатрис се обръща към отец Андрес. Но зад фасадата на обикновен свещеник се крие човек наследил магически умения от своята баба. Андрес ги използва, за да защити Беатрис от злото, вселило се в къщата, и да помогне на останалите хора от селцето да живеят спокойно и мирно. Докато свещеникът „лекува“ къщата, между него и Беатрис припламва искрата на любовта, но дали тази любов ще надвие злото и ще остане жива?

„Може би наистина се боях от него. Но човек можеше да се бои от някого и едновременно с това да му вярва“

„Хасиендата“ е готически роман, който ще се хареса не само на феновете на готик жанра, но и на тези, които обичат динамичните и напрегнати сюжети. Авторката е вляла живот във всеки един герой и сцените са с толкова наситени нюанси, че направо те побиват тръпки. Действието се развива бързо и държи под напрежение. Готическата атмосфера на романа е изключително въздействаща.

„Тити вярваше, че думите имат безмерна сила: могат да облицоват съдбата ти в камък или напълно да разрушат наследството ти. Думите могат еднакво лесно да благославят и проклинат и никога не биваше да бъдат изричани нехайно.“

Книга, която ще влезе под кожата ви и няма да ви остави да заспите.

Автор на текста: Темелина Трайкова, книжарница "Хермес" - Стамболийски