Една от най-иновативните промени през 21-и век се случва толкова тихо, че мнозина не осъзнават важността й - преминаването от бензинови към електрически двигатели в автомобилостроенето. Наравно с нея е и не по-малко значимата замяна на автомобили - постижение на хардуера с такива, вдъхновени и управлявани от изкуствен интелект. Компанията Тесла е начело и на двете технологични революции. Увлекателната книга на Хамиш Макензи ни разкрива какво се крие зад този феномен и за много други интересни неща отвъд това.

Авторът работи в Tесла в продължение на година като бягство от редовната си работа като журналист в областта на технологиите. По време на тази една година Макензи е трябвало да научи „нещо“ за автомобилите. Съдейки по „Феноменът Тесла“, той е усвоил много повече от това - не само за колите, но и за историята на електрическите двигатели, достиженията на автомобилната индустрия, икономиката на енергията, както и за ролята на Силиконовата долина в развитието на автомобилите от ново поколение. Авторът ни разкрива детайли като изобретяването на нов режим на задвижване, създаден от Тесла, за да развихри тръпката от ускорението на електрическата кола. Увлекателно описани са и различни аспекти от работата му в Тесла, както и любопитни факти от автомобилната индустрия като цяло - населена с колоритни герои, които също се стремят към бурно „ускорение“.

Пред вас стои една невероятно информативна книга. Американската любовна връзка с автомобилите е толкова дълбока, че зачитайки се ред по ред, страница след страница получаваме интимни познания откъде произлизат електрическите зверове и защо се радват на толкова добро разпространение на западния пазар. В рамките на една-две глави ще научите много неща, които не сте знаели - от историята на технологиите за задвижване до начина, по който работи автомобилната дистрибуция. Представени са и други любопитни детайли, като например проблемът с боята, от който страдат първите Тесла партиди, моралната еволюция на мениджърския екип на Тесла и конкурентния пейзаж на пазара на електрически автомобили. В някои пасажи подробностите за автомобилните сапунени опери, разиграващи се от САЩ до Китай изглеждат ненужни, но Макензи изнася информацията, така, че инвестицията в четенето се възвъръща многократно. 

„Феноменът Тесла“ въпреки това е енергизиращо и информативно четиво, а не суха технологична лекция. Макензи ще ви отведе в свят с тайнствени стаи, градове и сгради, за чието съществуване не сте и предполагали. Пазарът на електрически автомобили се развива бързо, а многото пари спомагат за това. Ще научите колко неочаквано взаимосвързани са пазарите на електрически автомобили и мобилни компютри. Авторът ни докладва от Хонг Конг през ЕС и САЩ, като синтезира ценна информация за надпреварата с електрически превозни средства в множество страни от трите континента. Електрическият автомобил се е превърнал в световна цел, като мнозинството от нови инициативи идват от Китай и САЩ. На фокус обаче е Калифорния, която по различни причини е разсадникът за автомобилни иновации.

Книгата на Макензи идва в момент, когато промените в транспортната система са навсякъде. Само за няколко години Uber и Lyft са изпреварили повечето градски таксиметрови услуги, намеквайки как може да изглежда едно автономно бъдеще. Потребителите използват повече услуги за доставка - от книги до пици и четки за зъби. Все повече милениали и младежи от поколението след тях се отказват от идеята да притежават традиционен автомобил. Автомобилите от своя страна получават повече автономни функции с всяка изминала година. Това изглежда е само прелюдия към значителни промени, които ще видим през следващото десетилетие.

„Феноменът Тесла” ще промени начина, по който възприемате общественото, екологичното и дори личното значение от притежанието на електрически автомобил. Преди да прочета книгата гледах на електрическите автомобили като на далечна иновация, а Тесла възприемах като поредната „умна“ компания. След като обърнах последната страница вече мисля, че електрическият автомобил е едно екзистенциално подобрение на човешкия живот, принос за всяка еко система на планетата и вече виждам Тесла като идеалистична симбиоза от технологични постижения, които са били доведени до търговски живот чрез иновации и решителност, въпреки всички препятствия. Несъмнено книгата е новото настолно четиво за всеки запален по автомобилите и иновациите.

 

Автор на текста: Даниел Костов, книжарница "Хермес" - Бургас