Количка 0
0,00 лв.

Жълтият тапет

От: Шарлот Пъркинс Гилман

Налично на склад – доставка между 1-5 дни
SKU
ОРБ574
23,00 лв.

Младо семейство наема старо имение за лятото. На пръв поглед то е приказно - усамотено, с огромна сенчеста градина, красиви беседки и просторни стаи. Дори наемът му е незначителен… Това кътче от рая обаче ще се окаже арена на най-големите кошмари на главната героиня. Тъкмо родила своето дете, на нея все по-често ѝ се случва да изпада в тежки депресивни състояния. Съпругът ѝ Джон обещава, че здравето ѝ ще се подобри и че се нуждае от почивка. Семейството пристига в имението, където жената се уединява в необикновена стая... Жълтият тапет по стените започва да буди болното ѝ въображение и тя се изправя пред серия от кошмари и съновидения.

Младо семейство наема старо имение за лятото. На пръв поглед то е приказно - усамотено, с огромна сенчеста градина, красиви беседки и просторни стаи. Дори наемът му е незначителен… Това кътче от рая обаче ще се окаже арена на най-големите кошмари на главната героиня.

Тъкмо родила своето дете, на нея все по-често ѝ се случва да изпада в тежки депресивни състояния. Съпругът ѝ Джон обещава, че здравето ѝ ще се подобри и че се нуждае от почивка. Семейството пристига в имението, където жената се уединява в необикновена стая... Жълтият тапет по стените започва да буди болното ѝ въображение и тя се изправя пред серия от кошмари и съновидения.

Ще се окаже ли истина всичко онова, което тя вижда зад тапета, когато луната или слънцето го осветяват? Ще успее ли да излекува болното си съзнание? Ще се избави ли от тревогата? Какво се крие в тапета и коя е жената, която ходи приведена и дебнешком пълзи зад шарката?

***

Шарлот Пъркинс Гилман (1860 – 1935) е един от най-ярките представители на американската литература. Творчеството ѝ се е превърнало в отправна точка за феминизма и разказът "Жълтият тапет" е най-емблематичното ѝ произведение, вдъхновило множество филми и художествени текстове. Днес с разказа работят много психолози и психиатри, които препоръчват на пациентите си да го прочетат и анализират.

Повече информация
ISBN 9786191711574
Тегло 0.350000
Цветност черно/бяла
Издател Orange books
Корица твърда
Художник Люба Халева
Размери 15x24
Преводач Александра Главанакова
Брой страници 72
Дата на издаване 2023 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Жълтият тапет
Вашият рейтинг