Количка

Зелената жилетка

От: Цветелина Цветкова

Налично на склад – доставка между 1-3 дни
SKU
ПК130
12,00 лв.

„Това е дишаща, непресторена, топлокръвна книга. От най-редките. Само те са в състояние да ни хванат за ръката, за да ни отведат на местата, които все отлагаме да посетим. И когато пристигнете, сигурно ще усетите, че не вие сте разлистили книгата, а тя е разлистила вас. Поне с мен бе така. Прочете ме на един дъх. И когато последната страница бе затворена, всичко стана някак си по-чисто, обширно и ясно... като небето по средата на лятото.“

                                                                                                                - Иво Иванов
Сигурно мислиш, далечни приятелю, че в момента държиш в ръцете си тази книга. А всъщност е точно обратното – книгата е хванала твоята ръка. И отказва да я пусне. Вероятно вече усещаш топлината ѝ през дланите си. А ако разлистиш страниците ѝ, ще я усетиш във всяка своя клетка. Тя иска да вървите заедно – ръка в ръка, ти и тази малка книга.


Къде ли ще ви отведе пътеката, постлана с кратки, сграбчващи разкази?

Ще ви отведе към неочаквани приключения. Към сълзи и смях. Към страдание и щастие. Към миналото и бъдещето. Към регресията, от която боледува прогресът. Към опиянението и разрухата, които толкова често оставя след себе си любовта. Към хората и нещата, които ни осмислят и без които не можем. Към лъжите, в които вярваме, и към истините, в които не вярваме. Към голямото надбягване с препятствия, наречено живот. Да, това е дишаща, непресторена, топлокръвна книга. От най-редките. Само те са в състояние да ни хванат за ръката, за да ни отведат на местата, които все отлагаме да посетим. И когато пристигнете, сигурно ще усетите, че не вие сте разлистили книгата, а тя е разлистила вас. Поне с мен бе така.

Прочете ме на един дъх. И когато последната страница бе затворена, всичко стана някак си по-чисто, обширно и ясно... като небето по средата на лятото.

- Иво Иванов

Ето част от „зелената“ история на тази червенокоса писателка

Знам, че закъснях. Знам, че сега ще кажеш, че винаги закъснявам. И ще си права. Не мога до безкрай да се оправдавам и да ти обяснявам, че вината не е моя. Просто понякога нещата така се получават. И това се изтърка вече. Карам по магистралата и натискам газта, за да стигна по-бързо до теб. До нашето място. Знам, че няма да ти хареса, че карам толкова бързо. Все ми казваш да съм търпелив и да се организирам от по-рано. Наскоро четох, че разликата между лудото каране до морето и карането с позволена скорост е точно двайсет минути. Само двайсет минути от целия ни живот. Какво можеш да направиш за двайсет минути? Едва ли са толкова много неща.

Подминавам поредната катастрофа. И те сигурно са бързали за тяхното си място. Сигурно и той е искал да пристигне по-рано и да каже на някого колко много го обича и колко съжалява за всичко, което е направил, което не е направил, което е пропуснал. Дали и той е закъснял за сватбата си, защото се е изплашил и е стоял с глава, забита в коленете, на паркинга зад обредния дом? Дали и той след това си е казал, че е тъпак, когато въпреки глупавата си постъпка най-красивата жена на света се е съгласила да се омъжи за него и когато най-сетне се е появил на входа, вместо да му се развика, е разрошила косата му и е пъхнала малката си ръка в неговата? Не знам. Знам само, че сега ще закъснее и може би няма да му е за първи път.

И може би няма да е виновен.

Повече информация
ISBN 9786197540130
Тегло 0.2000
Цветност черно/бяла
Издател Пощенска кутия за приказки
Корица мека
Размери 13х18
Брой страници 168
Дата на издаване 2021 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Зелената жилетка
Вашият рейтинг