Количка 0
0,00 лв.

Всеки наш дъх. Новата наука за едно загубено изкуство

От: Джеймс Нестор

Независимо какво ядем, колко спортуваме, колко сме слаби, млади или мъдри, нищо от това е без значение, ако не дишаме правилно.

Няма нищо по-важно за здравето и благополучието от дишането: да поемаме въздух и да го издишваме, повтаряйки го по 25 000 пъти на ден. И въпреки това човекът е изгубил способността си да диша правилно, заради което е понесъл тежки последици. Опирайки се на медицински текстове с хилядолетна давност, както и на най-съвременните изследвания в областта на пулмологията, психологията, биохимията и човешката физиология, „Всеки наш дъх“ преобръща из основи конвенционалната мъдрост на всичко, което смятаме, че знаем за най-основната си биологична функция. Дишането ни никога вече няма да е същото.

Независимо какво ядем, колко спортуваме, колко сме слаби, млади или мъдри, нищо от това е без значение, ако не дишаме правилно.

Няма нищо по-важно за здравето и благополучието от дишането: да поемаме въздух и да го издишваме, повтаряйки го по 25 000 пъти на ден. И въпреки това човекът е изгубил способността си да диша правилно, заради което е понесъл тежки последици.

Опирайки се на медицински текстове с хилядолетна давност, както и на най-съвременните изследвания в областта на пулмологията, психологията, биохимията и човешката физиология, „Всеки наш дъх“ преобръща из основи конвенционалната мъдрост на всичко, което смятаме, че знаем за най-основната си биологична функция. Дишането ни никога вече няма да е същото.

Журналистът Джеймс Нестор обикаля по света, за да разбере какво се е объркало с дишането ни и как да го поправим. Противно на очакванията обаче, отговорите не се крият в пулмологиите, а в прашните подземия на древни гробища, тайни съветски научни бази, хорови училища в Ню Джърси и обвитите в изгорели газове улици на Сао Пауло. Интересува се от проучванията на автори върху науката, скрита в древните дихателни практики като пранаяма, сударшан крия и тумо, като обединява усилията си с белодробни специалисти, за да тества научно дългогодишните вярвания за дишането.

Съвременните изследвания показват, че дори с леко коригиране на начина, по който вдишваме и издишваме, можем да подмладим вътрешните си органи, да спрем хъркането, астмата и автоимунните заболявания и дори да изправим гръбначните изкривявания, както и да повишим спортните си постижения.

Нищо от това не би трябвало да е възможно, но въпреки това е реалност.

***

"Пробуждащо епично пътешествие, описващо упадъка в човешката еволюция, което обяснява защо толкова много от нас са болни и изморени. Задължително четиво, разкриващо онова, което здравната ни система не вижда."
- д-р Стивън Парк, Медицински колеж „Алберт Айнщайн“, автор на „Прекъснатият сън“

"Очарователна научна, културна, духовна и еволюционна история на начина, по който хората дишат, и как всички го правим погрешно от много дълго време."
- Елизабет Гилбърт, автор на „Голяма магия“ и „Яж, моли се и обичай“

Повече информация
ISBN 9789544749514
Тегло 0.350000
Цветност черно/бяла
Издател Кибеа
Корица мека
Размери 14х21
Брой страници 384
Дата на издаване 2022 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Всеки наш дъх. Новата наука за едно загубено изкуство
Вашият рейтинг