Количка 0
0,00 лв.

Тетрадка №3 по Български език за 4. клас. Развиване на умения за устно и писмено общуване (Булвест 2000)

От: Мария Герджикова, Станка Вълкова, Деспина Василева, Анелия Янковска-Сенгалевич

В тетрадката са представени разнообразни дейности за подготовка на учениците за създаване на различните видове текстове, като се предлагат: техники на учене (стъпки), които подпомагат подготовката. Предложени са рубрики, които улесняват и систематизират процеса на създаване или редактиране на текст (Как да науча, Какво да помня). Приложени са сетивни и словесни опори (илюстрации, планове, въпроси, образци и др.), които имат мотивираща роля и насочват вниманието на ученика към разглежданата тема. Специално могат да се отбележат дейностите за обогатяване на речниковия запас на учениците, за овладяване на умения за уместна и правилна употреба на думи, на словосъчетания, на изречения според конкретен смислов и езиков контекст, за прилагане на правописните знания.

Изданието е актуално за новата учебна програма 2022/2023 г.

Тетрадка №3 по български език включва теми, които съответстват на раздела в учебника по български език за развитие на комуникативно-речевите умения на учениците.

Темите на разработките са съобразени с определените в учебната програма компетентности и очаквани резултати, както и с посочените видове текстове.

Конкретните теми се отнасят за:

- особеностите на текста: тема и заглавие на текста; определяне на доказателства (аргументи) в текст по въпрос или по тема; пряка и непряка реч и нейното преобразуване;
- устно създаване на текст: преразказване и съчиняване на различни по жанр текстове; подготовка и представяне на изказване по въпрос или тема, кратко (сбито) преразказване на художествен и на нехудожествен текст; съчиняване на разказ по картина на художник;
- писмено преразказване и съчиняване на текст: отговор на въпрос към художествен и нехудожествен текст; съчиняване на повествователен текст по словесна опора и аналогия; подробно преразказване на приказка и на разказ; съчиняване на кратки електронни съобщения и електронни писма;
- редактиране на собствен и на чужд текст.

В тетрадката са представени разнообразни дейности за подготовка на учениците за създаване на различните видове текстове, като се предлагат: техники на учене (стъпки), които подпомагат подготовката. Предложени са рубрики, които улесняват и систематизират процеса на създаване или редактиране на текст (Как да науча, Какво да помня). Приложени са сетивни и словесни опори (илюстрации, планове, въпроси, образци и др.), които имат мотивираща роля и насочват вниманието на ученика към разглежданата тема.

Специално могат да се отбележат дейностите за обогатяване на речниковия запас на учениците, за овладяване на умения за уместна и правилна употреба на думи, на словосъчетания, на изречения според конкретен смислов и езиков контекст, за прилагане на правописните знания.

В предложената система уроците за поправка заемат своето място, като в разработките се предлагат логически свързани учебни задачи за организиране на тази дейност.

Предложената система на обучение създава условия за усъвършенстване на комуникативно-речевите умения на четвъртокласниците и за създаване на различни видове устни и писмени текстове.

Изданието е актуално за новата учебна програма 2022/2023 г.

Повече информация
ISBN 9789541813775
Тегло 0.350000
Цветност цветна
Издател Булвест 2000
Корица мека
Размери 21x28
Брой страници 52
Дата на издаване 2019 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Тетрадка №3 по Български език за 4. клас. Развиване на умения за устно и писмено общуване (Булвест 2000)
Вашият рейтинг