Количка

Тайните на Кремъл: от Распутин до Путин

От: Бернар Льоконт

​В продължение на век Кремъл - крепостта от червени тухли в сърцето на Москва, е и център, и символ на комунистическата империя, основана от Ленин, наложена от Сталин, управлявана от Хрушчов и Брежнев, разрушена от Горбачов и възстановена донякъде от Путин. 

В "Тайните на Кремъл" няма сухи факти и безлични исторически персонажи. Галерията от политици, които чертаят историята не само на Русия, но и на света, тук оживява във водовъртежа на събитията! А в самата история има и една особена повторяемост. 

​"Тайните на Кремъл" възстановява 16 болезнени епизода от историята на Русия през последните 100 години!

В продължение на век Кремъл - крепостта от червени тухли в сърцето на Москва, е и център, и символ на комунистическата империя, основана от Ленин, наложена от Сталин, управлявана от Хрушчов и Брежнев, разрушена от Горбачов и възстановена донякъде от Путин. На пръв поглед - позната фактология, която в сензационната книга на Бернар Льоконт изненадва с премълчавани детайли и нюанси, добре опазени с години зад кулите на Кремъл и в мрачните архиви на Лубянка.

И все пак безброй въпроси остават без отговори:

- Кой уби Распутин, Николай II, Троцки?
- Кои бяха Кравченко, Андропов?
- Какво общо има генерал Дьо Гол с руските лидери?
- Възможно ли е социалистът Франсоа Митеран да е толкова недалновиден?
- Откъде идва Владимир Путин?

В "Тайните на Кремъл" няма сухи факти и безлични исторически персонажи. Галерията от политици, които чертаят историята не само на Русия, но и на света, тук оживява във водовъртежа на събитията! А в самата история има и една особена повторяемост. Распутин сваля и назначава министри, организира оргии, но в очите на последователите си е светец. Диктаторът Путин затъва във войни и кръв, но за подкрепящите го е борец за мир и справедливост. Ще се измъкне ли Русия някога от този кръговрат, ще се освободи ли от сянката на Распутин, Ленин, Сталин, Путин? Френският журналист Бернар Льоконт запечатва една мащабна мозайка от грижливо бранени тайни, но отговорите оставя на бъдещето...

***

Бернар Льоконт (р. 1949 г.) е популярен френски журналист, редактор и автор на документални книги. Темите, по които работи, са краят на комунизма в Европа, съветско-френските отношения и емблематични събития като падането на Берлинската стена, разпадането на СССР и други.
Повече информация
ISBN 9786197625622
Тегло 0.3500
Цветност черно/бяла
Издател Кръг
Корица мека
Размери 16х23
Брой страници 272
Дата на издаване 2022 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Тайните на Кремъл: от Распутин до Путин
Вашият рейтинг