Количка 0
0,00 лв.

Снежанка и други приказки - меки корици

От: Братя Грим

Налично на склад – доставка между 1-5 дни
SKU
ММП017
19,95 лв.

В книгата "Снежанка и други приказки" са събрани четири любими истории от Братя Грим с неповторимите илюстрации на Нардини и класическия превод на Асен Разцветников. В това издание ще откриете и три непубликувани досега в България илюстрации.

Съдържание:

- Снежанка
- Хензел и Гретел
- Белоснежка и Червенорозка
- Пъстрокожка

В книгата "Снежанка и други приказки" са събрани четири любими истории от Братя Грим с неповторимите илюстрации на Нардини и класическия превод на Асен Разцветников. В това издание ще откриете и три непубликувани досега в България илюстрации.

Съдържание:

- Снежанка
- Хензел и Гретел
- Белоснежка и Червенорозка
- Пъстрокожка

***

Братя Грим (Якоб, роден през 1785 година и Вилхелм - 1786 година) са немски лингвисти и изследователи на немската народна култура и фолклор. Те са известни със сборника си "Приказки на Братя Грим" и подаряват на всички деца безсмъртните любими образи на "Пепеляшка", "Рапунцел", "Червената шапчица" и "Снежанка и седемте джуджета". С техните приказки, изпълнени с вещици, таласъми, зли вълци, красиви принцеси и смели принцове, и до днес заспиват милиони деца по света.

Якоб и Вилхелм Грим са родени в Ханау до Франкфурт в семейство, принадлежащо към средната класа. От ранна детска възраст малчуганите са доста близки, като това приятелство ги съпътства през целия им живот. Баща им, бивш адвокат, умира през 1796 година и единствено благодарение на помощта на леля им по майчина линия, те успяват да завършат своето обучение. След като завършат лицея в Касел се записват да учат, по примера на баща си, право в "Марбугския университет". Малко след това обаче те започват да отделят все повече време за изучаването на немската и чуждестранна литература, като в крайна сметка посвещават целия си живот на това занимание. През 1839 година Якоб става библиотекар на новия крал на Вестфалия Жером Бонапард, а на следващата година е назначен за одитор на неговия Държавен съвет.

Братя Грим постоянно се занимават с различни научни изследвания, като този период от живота им е доста ползотворен. През 1812 година те написват множество приказни истории, които са базирани на събрани и обработени стари немски народни приказки, в резултат на което се появяват популярните и до днес приказки "Бременските музиканти", "Вълкът и седемте козлета", "Хензел и Гретел", "Храбрият млад шивач", както и любимата приказка на всички момиченца - "Спящата красавица". Впоследствие голяма част от техните приказки са екранизирани успешно. Редом с прословутите си сборници с приказки, братята са автори и на книгата "Немска граматика", създадена в периода 1819-1837 година и на "Немски речник", започнат през 1838 година и завършен през 1860 година (включва 16 тома). През 1830 година Якоб е поканен в Гьотинген от професор по немска литература и старши библиотекар в местния университет. Вилхелм също започва работа там, като младши библиотекар, а през 1835 година е повишен със званието професор. В Гьотинген те обаче остават за кратко. След като обвиняват новия крал Ернст Аугуст I Хановерски в нарушения на конституцията, той ги уволнява и братята са принудени да се върнат в Касел, където остават три години. През 1840 година по инициатива на Александър фон Хумболт Якоб и Вилхелм са избрани за членове на "Пруската академия на науките" и получават правото да четат лекции в "Берлинския университет".

Оттогава до края на живота си те остават да живеят в Берлин. Вилхелм Грим умира на 16 декември 1859, а четири години по-късно на 20 септември 1859 година умира и брат му Якоб. През целия си житейски и творчески път Братя Грим публикуват множество произведения, а техният сборник "Детски и семейни приказки" заема своето заслужено място в световната литературна съкровищница!

Повече информация
ISBN 9786197659665
Тегло 0.350000
Цветност цветна
Издател Миранда
Корица мека
Художник Анита Мартинова, Нардини
Размери 23х33
Преводач Асен Разцветников
Брой страници 56
Дата на издаване 2022 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Снежанка и други приказки - меки корици
Вашият рейтинг