Количка 0
0,00 лв.

Русия: Революция и гражданска война (1917 - 1921)

От: Антъни Бийвър

Налично на склад – доставка между 1-5 дни
SKU
ИЗТЗ1726
29,90 лв.

Между 1917 и 1921 г., след падането на царската власт, Русия става арена на опустошителна борба. Обреченият съюз на белите, съставен от умерени либерали и монархисти реакционери, няма шанс срещу Червената армия на Троцки и праволинейната комунистическа диктатура на Ленин. В последвалата безмилостна гражданска война терорът ражда терор, който на свой ред довежда до още по-голяма жестокост. 

Русия: Революция и гражданска война (1917 - 1921)“ на Антъни Бийвър е разтърсваща историческа и човешка драма на фона на безкрайните и сурови руски простори, в която си дават среща трагедия и фарс, героизъм и подлост, отчаяние и надежда.

Нов епичен разказ за конфликта, който преобразява Източна Европа и подготвя почвата за историческите събития през останалата част от ХХ в.

Между 1917 и 1921 г., след падането на царската власт, Русия става арена на опустошителна борба. Обреченият съюз на белите, съставен от умерени либерали и монархисти реакционери, няма шанс срещу Червената армия на Троцки и праволинейната комунистическа диктатура на Ленин. В последвалата безмилостна гражданска война терорът ражда терор, който на свой ред довежда до още по-голяма жестокост. С еднаква безчовечност войната разрушава и отнема живота на мъже, жени и деца. Конфликтът се превръща в световна война на чужд терен, след като Чърчил изпраща оръжие и войски от Британската империя, а към тях се добавят и контингенти от САЩ, Франция, Италия, Япония, Полша и Чехословакия, които влизат в сложни съперничества.

Антъни Бийвър използва най-съвременните изследвания и материали от архивите, за да сглоби пълна картина, пресъздаваща конфликта през погледа на всички участници – от работника на улиците на Петроград до кавалерийския офицер на бойното поле и лекаря в полевата болница.

Русия: Революция и гражданска война (1917 - 1921)“ на Антъни Бийвър е разтърсваща историческа и човешка драма на фона на безкрайните и сурови руски простори, в която си дават среща трагедия и фарс, героизъм и подлост, отчаяние и надежда.

***

Антъни Бийвър е най-известният британски историк и бестселъров автор, чиито книги са преведени на 32 езика и са продадени в над 7 милиона екземпляра. Бийвър е носител на множество престижни литературни награди, между които са призът за военна литература „Прицкер“ – за цялостен принос към писането на военна тематика; наградата „Самюъл Джонсън“; историческата награда „Улфсън“; Наградата на Лонгман. Притежава множество държавни отличия (на Франция, Белгия, Естония, Испания) и почетни докторски степени на различни университети. Творбите му се смятат за най-добрите образци на военната литература. Бийвър е служил в кавалерията на британската армия и е бил командирован по служба в Германия. Книгите му се отличават със задълбочено проучване на темите, прецизност при боравене с фактите и много жив и увлекателен стил на писане. Сред най-известните му творби са книги като „Сталин град“, „Падането на Берлин (1945)“, „Битката за Испания“, но безспорно най-амбициозният му проект е изчерпателната хроника на Втората световна война.

Повече информация
ISBN 9786190111726
Тегло 0.480000
Цветност черно/бяла
Издател Изток - Запад
Корица мека
Художник Деница Трифонова
Размери 17x24
Преводач Мария Кондакова
Брой страници 512 + 32 гланцирани страници с черно-бели фотографии
Дата на издаване 2023 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Русия: Революция и гражданска война (1917 - 1921)
Вашият рейтинг