Количка 0
0,00 лв.

Рулетка

От: Лада Жиго

Налично на склад – доставка между 1-5 дни
SKU
ПРКС863
15,00 лв.

Романът "Рулетка" на Лада Жиго описва следвоенната обстановка в Хърватия по начин, различен от стереотипа, оформял представите на европейските читатели в продължение на повече от двадесет години. 

Романът "Рулетка" на Лада Жиго описва следвоенната обстановка в Хърватия по начин, различен от стереотипа, оформял представите на европейските читатели в продължение на повече от двадесет години. Нейното описание се основава на няколко фактора:  милиони куни се харчат всяка година за хазарт, а в Хърватия живеят над 50 000 зависими от хазарта хора. В Хърватия, с нейните 4,5 милиона жители, съществуват повече казина, отколкото в Лондон. Продажбата на хърватските банки, бизнеси и фирми на чуждестранни инвеститори и компании е само един от аспектите на бруталния капитализъм, който експлоатира населението на всички нива и е последван от увеличаваща се безработица с тежки последствия и крайна бедност за голяма част от населението. Метафорично може да се каже, че хората са станали като топчета в игра на рулетка, в която само най-могъщите крупиета залагат на печелившите числа.

Основният персонаж в този екзистенциален роман е войник, изгубил всякакви илюзии, който започва да играе хазарт, след като открива истината за съвместното участие на могъщи сръбски и хърватски лидери в престъпление. Същевременно, американизирането на културата и езика отнема допълнително от суверенитета на тази „малка страна”. Работата, шансовете и надеждите на хората потъват в заобикалящия ги либерален капитализъм. Разочарованият и обезсърчен главен персонаж се впуска в игра на рулетка, в която може да спечели или загуби всичко.

Разделен в поредици от динамични и изпълнени с приключения епизоди, романът среща читателя с многобройни второстепенни персонажи, разказващи собствените си трагични истории за живота на дъното на обществото.

Повече информация
ISBN 9789545532863
Цветност черно/бяла
Издател Парадокс
Корица мека
Брой страници 184
Дата на издаване 2019 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Рулетка
Вашият рейтинг