Количка

Раздяла няма. Македония срещу македонизма

От: Темелко Нешков

Налично при доставчик – доставка между 1-7 дни
SKU
УСКО3
25,99 лв.

Излезе от печат една дългоочаквана книга – автобиографичната изповед на Темелко Нешков “Раздяла няма. Македония срещу македонизма”

Излезе от печат една дългоочаквана книга – автобиографичната изповед на Темелко Нешков “Раздяла няма. Македония срещу македонизма”

Това е разтърсващо емоционално-психологическо четиво, където личната драма  на автора е вплетена органично в  трагедията на българите в Македония след Втората световна война.

Тогава според решенията на Югославската комунистическа партия се извършва насилствена подмяна на народността на населението, с една единствена цел да бъде заличено българското име в тези предели.

Авторът, сам потърпевш  от бушуващата политическа вакханалия трябва да извърви мъчителния път от романтичните си юношески видения за смисъла на партизанската борба, до покрусата  от садистичната саморазправа с всеки, който носи българско самосъзнание и не е съгласен с връщането на Македония отново в Югославия.

Трагедията на Скопското кале през януари 1945 г. когато  представителят на Тито за Македония Светозар Вукманович – Темпо лично разстрелва 73 офицери и множество войници, отказващи да се бият на Сремския фронт вместо на Солунския е преломният момент, когато Темелко Нешков се прощава с илюзиите си  и прегръща идеята за въоръжена съпротива срещу Титовия режим в Македония.

Простият замисъл  на автора да остави словесно свидетелство за изпълнения с много тегоби негов личен живот постепенно, под напора на  нахлуващите в паметта му бурни събития, се превръща в разгърнато повествование-изповед с кинематографични мащаби. Картините се сменят с бързината на филмови кадри и подсилват още повече и без това наситените с много драматизъм събития, сполетели както автора, така и неговите сънародници.

Това е документален разказ на човек с будни сетива, надарен със завидна памет и с дарбата да преценява хората единствено според  мярката на морала и човешкото и националното им  достойнството.

Изброените стотици имена на обикновени труженици, проявяващи неподозирана  твърдост при отстояване на българската си национална  принадлежност  са свидетелство за масовостта на  съпротивата срещу една целенасочено изфабрикувана неправда,  осъществявана без каквато и да е сантименталност и с безграничен садизъм.

Книгата на Темелко Нешков “Раздяла няма. Македония срещу македонизма” е едно обогатяващо и разтърсващо с документалната си достоверност четиво.

Тя заслужава да бъде прочете от всеки българин  както тук, в България, така  и зад Гюешево.

Повече информация
ISBN 9789549384284
Цветност черно/бяла
Издател Свети Климент Охридски
Корица твърда
Брой страници 394
Дата на издаване 2014 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Раздяла няма. Македония срещу македонизма
Вашият рейтинг