Количка 0
0,00 лв.

Произходът на (почти) всичко

От: Стивън Хокинг, Греъм Лоутън

Налично при доставчик – доставка между 1-5 дни
SKU
ФХ548
20,00 лв.

Откъде сме дошли?Защо сме тук?

Откъде сме дошли? Защо сме тук?

Според племето бошонго от Централна Африка преди нас е имало само тъмнина, вода и великия бог Бумба. Един ден Бумба получил силни стомашни болки и повърнал Слънцето. Слънцето изпарило част от водата и се появила суша. Тъй като все още му било зле, Бумба повърнал Луната, звездите, а после леопарда, крокодила, костенурката и най-накрая, хората.Този мит за сътворението, подобно на много други, се опитва да отговори на въпросите, които всички си задаваме днес.

За щастие, както ще стане ясно, сега имаме средството да предложим отговорите - и това е науката.

Вселената е породена от Големия взрив и е започнала стремглаво да се разширява. Това разширяване се нарича „инфлация" и е изключително бързо: вселената удвоява размера си многократно за свръхмалка частица от секундата.Инфлацията прави вселената много голяма, много гладка и много плоска. Все пак тя не е напълно гладка: налице са фини промени на едно или друго място. Тези промени вероятно са породили галактиките, звездите и слънчевите системи.Ние дължим съществуването си именно на тези промени. Ако ранната вселена е била напълно гладка, не би имало звезди и следователно животът не би могъл да възникне. Ние сме продукт на първичните квантови флуктуации.

Както ще стане ясно, многото на брой големи загадки остават. Засега все още пълзим към отговорите на хилядолетни въпроси: Откъде сме дошли? И дали сме единствените същества във вселената, които могат да задават подобни въпроси?

Повече информация
ISBN 9786192230548
Цветност черно/бяла
Издател Хомо Футурус
Корица мека
Брой страници 312
Дата на издаване 2019 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Произходът на (почти) всичко
Вашият рейтинг