Количка

Последното момиче

От: Надя Мурад, Джена Краески

Налично при доставчик – доставка между 1-7 дни
SKU
ВКН320
21,00 лв.
Невъобразимите жестокости оставят неизличими белези по тялото и душата на Надя, но не успяват да я сломят. Днес тя е гласът на всеки язид, на всеки изоставен бежанец, на всяка изнасилена жена и се бори неуморно за осъществяването на най-голямата си цел - да бъде последното момиче на света с подобна съдба.

Нобелова награда за мир за 2018 г. Награда за човешки права "Вацлав Хавел". Награда за свобода на мисълта "Сахаров".
​Надя Мурад е родена и израснала в Кочо - малко язидско селце в Северен Ирак. Семейството ѝ води скромен, но спокоен и щастлив живот, а тя мечтае да стане учителка по история или да отвори свой собствен салон за красота.

На 15 август 2014 г. животът на Надя се преобръща. Бойци на "Ислямска държава" избиват жителите на Кочо - мъжете, които отказват да приемат исляма, и жените, които са твърде стари, за да станат секс робини. Майката на Надя, както и шестима от братята ѝ са убити, а телата им - захвърлени в масови гробове. Двайсет и една годишната Надя е отвлечена и отведена в Мосул, където е принудена да приеме исляма и да стане секс робиня като хиляди други млади язидки. Животът ѝ е поредица от изнасилвания и унижения, а смъртта изглежда като желано избавление. Но тя успява да избяга и да разкаже на целия свят за геноцида на "Ислямска държава" срещу язидите и за ужаса, на който са подложени язидките в плен.

Невъобразимите жестокости оставят неизличими белези по тялото и душата на Надя, но не успяват да я сломят. Днес тя е гласът на всеки язид, на всеки изоставен бежанец, на всяка изнасилена жена и се бори неуморно за осъществяването на най-голямата си цел - да бъде последното момиче на света с подобна съдба.

Нобелова награда за мир за 2018 г. Награда за човешки права "Вацлав Хавел". Награда за свобода на мисълта "Сахаров".

***

Съдържание:

Част I описва подробно Мурад, израснал в Язиди с. с Кочо, Област Синджар, с майка си, две по-големи сестри и осем по-големи братя. Мурад очертава последиците от няколко инцидента и спорове, свързани с близките сунитски села и терористични атаки, които тя си спомни. След това тя описва окупацията на Кочо през август 2014 г. от Ислямска държава Ирак и Левант и последващите Клане в Кочо извършено от ISIS. Някои бяха избягали в Планини Синджар, а останалите бяха отвлечени от ИДИЛ. Мъжете все още в Кочо отказвали да се обърнат и били убити, както и млади жени бяха отнети като сексуални роби. Мурад критикува Пешмерга войски за бягство от Кочо ден преди клането.

В Част II Мурад разказва за нея и околните преживявания по време на Втора гражданска война в Ирак. Заедно с други жени тя е транспортирана в институт в Солаг. След това беше отведена до Мосул, който е бил заловен от ИДИЛ през юни 2014 г. Язидските жени, които не са били поробени, са били нападнати безразборно. Високопоставен боец ​​искаше да купи Мурад, но вместо това убеди по-слаб съдия. Когато беше Мурад Област Ал-Хамдания, тя неуспешно се опита да избяга през прозорец. Впоследствие тя беше изнасилена от охраната и преместена в контролно-пропускателен пункт на ИДИЛ. Тя беше затворена там и изнасилена от преминаващи хора, докато отново не беше купена от някой в ​​Мосул. Там тя успешно и лесно се измъкна от похитителя си, който беше оставил входната врата отключена, и определи обстоятелствата като чудотворни.

Мурад разказва за бягството си от държаната от ИДИЛ територия в част III на книгата. След като се скиташе по Мосул почти два часа, тя се обърна за помощ към семейство. Беше уредено бягство и, използвайки фалшиви самоличности, Мурад избяга с по-малкия син, който семейството се тревожеше да се присъедини към ИДИЛ. Те успешно влязоха Иракски Кюрдистан, но запазиха фалшивата си самоличност, за да не бъде политически експлоатиран статутът на Мурад като бивш роб. След като не можа да си тръгне Сулеймания, Мурад реши да разкаже историята си на Патриотичен съюз на Кюрдистан. PUK изтече интервюто и семейството, което помогна на Мурад, беше компрометирано в Мосул. Мурад се събра отново с някои от членовете на семейството си и чакаше да научи за останалите. Майка й е била убита в Солаг, а племенницата на Надя Катрин, която преди това е била предавана шест пъти, когато се е опитвала да избяга, е била убита при взривно устройство, което също е ранено Ламия Аджи Башар. Шестима от братята на Мурад са били убити, а нейният племенник е станал войник на ИДИЛ.

"Последното момиче" беше издаден едновременно във Великобритания, Германия и Холандия на 31 октомври 2017 г., с права, продадени в двадесет други територии.
Повече информация
ISBN 9786192500320
Тегло 0.3500
Цветност черно/бяла
Издател Киви
Корица мека
Размери 14х21
Брой страници 334
Дата на издаване 2021 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Последното момиче
Вашият рейтинг