Количка
Вход

Последният дуел

От: Ерик ДжагърБ​азирана на подробни проучвания в Нормандия и Париж, „Последният дуел“ пресъздава цветиста и бурна епоха, както и три незабравими образа, впримчени във фатален триъгълник от престъпление, скандал и мъст. Книгата на Ерик Джагър поражда силни емоции чрез човешката си драма, грабва вниманието с детективския си сюжет, обогатява с детайлния си автентизъм и поглъща читателя с напрегнатата си интрига.

Макар да е нехудожествено произведение, „Последният дуел“ е изследване, базирано върху удивителен реален случай, благодарение на което се чете и се възприема като истински роман… и далеч не е случайно, че именно режисьорът Ридли Скот реши да превърна творбата на Джагър в амбициозна холивудска продукция с Мат Деймън, Бен Афлек и Адам Драйвър.
През 1386 г., няколко дни след Коледа, огромна тълпа се събира в парижки манастир, за да наблюдава как двама мъже се бият до смърт. Те трябва да докажат чия кауза е справедлива в очите на Бог. Драматичната история по истински случай за рицар, оръженосец и дама, се развива по време на унищожителната Стогодишна война между Англия и Франция, когато вражески войски плячкосват френските земи, лудост в обзела френския съд, схизма разделя църквата, мюсюлмански армии застрашават християнството, а бунтове, предателства и чума излагат животите на всички на произвола на съдбата.

В центъра на историята е Жан дьо Каруж, нормански рицар, тъкмо завърнал се от битка в Шотландия, който научава, че съпругата му Маргьорит обвинява оръженосеца Жак Льо Гри, стария приятел на съпруга ѝ и негов колега придворен, че я е изнасилил жестоко. Рицарят завежда жалба пред още ненавършилия пълнолетие крал Шарл VI, върховния съдия на Франция. На фона на гръмогласните твърдения на Льо Гри, че е невинен и съмненията в обвиненията на вече бременната Маргьорит (както и за това кой е баща на детето ѝ), изпадналият в задънена улица съд постановява „съдебен дуел“, заради който и нейната съдба виси на косъм. Ако нейният съпруг и защитник загуби дуела, тя ще бъде осъдена на смърт за лъжовно обвинение.

Каруж и Льо Гри, бронирани от главата до петите, в крайна сметка се срещат на оградено със стени бойно поле в Париж пред множество зрители, включително краля и редица благородници от неговите владения. Следва свирепа битка, в която и двамата бойци се изправят пред потенциално фатална развръзка. Изпълненият с насилие и трагедия епизод бил всеизвестен навремето заради характера на предполагаемото престъпление, съдебната безизходица, която предизвиква и последвалия съдебен дуел – варварска и съмнителна традиция, която скоро след това бива прекратена като практика в Европа.
Повече информация
ISBN 9789542832683
Тегло 0.2000
Цветност черно/бяла
Издател Сиела
Корица мека
Размери 13х20
Преводач Любомир Мартинов
Брой страници 260
Дата на издаване 2020 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Последният дуел
Вашият рейтинг