Количка

Поручик Бенц

От: Димитър Димов

Първият роман на Димитър Димов „Поручик Бенц“ разказва историята на една драматична любов на фона на трагизма на войната. 

Първият роман на Димитър Димов „Поручик Бенц“ разказва историята на една драматична любов на фона на трагизма на войната. С тънък психологизъм и майсторство Димов изследва мрачната, непозната страна на човешките страсти, любовта, която възвисява и облагородява, но която понякога може да доведе до самоунищожение.

Поручик Бенц е германски военен лекар, който се влюбва в интелигентната и богата красавица от българския хайлайф Елена Петрашева. Неговата чиста любов обаче е изправена пред непреодолими предизвикателства, които преобръщат живота му.

Авторът е сред първите в българската литература, които разбиват клишетата за родното и чуждото и дори преобръща техните места, като избира за главен герой един чужденец в България в последните години на Първата световна война. Така „Поручик Бенц“ успява не само да покаже българската действителност, но и да излезе извън рамките на националното и да се превърне в универсален психологически роман за сложната и противоречива човешка природа. 

 

Повече информация
ISBN 9789542824541
Цветност черно/бяла
Издател Сиела
Корица мека
Брой страници 216
Дата на издаване 2017 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Поручик Бенц
Вашият рейтинг