Количка
Вход

Портретът на моя двойник

От: Георги Марков

Налично при доставчик – доставка между 1-7 дни
SKU
СИ774
18,00 лв.

Редом с "Жените на Варшава", "Портретът на моя двойник" е емблематична за творческия път на българския писател.

Редом с "Жените на Варшава", "Портретът на моя двойник" е емблематична за творческия път на българския писател. Издадена за първи път през 1966 г., повестта използва езоповски език, за да говори за социалните проблеми на едно общество, което се опитва да си придаде вид на идеално, но всъщност идеалите са само параван за една мръсна игра.

Двама заклети картоиграчи измислят план как да оберат на покер най-големия майстор на тази игра – Хиената. Доколко обаче всеки от тях може да вярва на другия? Може ли изобщо да се вярва на друг човек в един свят, пълен с мошеници, където измамата се е превърнала в начин на живот.

В книгата са включени и също толкова хапливите и изобличаващи повести Празното пространство и Санаториумът на доктор Господов, които придружават Портретът на моя двойник и в първото му издание. Санаториумът на доктор Господов разказва сюжета, който стои в основата на пиесата на Георги Марков Да се провреш под дъгата.

***

"За разлика от дръзкия езиков експериментатор Йордан Радичков, чийто гротескен и митотворчески „магически реализъм“ руши традиционни наративни поетики, новаторството на Марков не е в поетиката и езиковото експериментаторство, а концептуално. Георги Марков се стреми да демаскира социалния фалш на съвременната му действителност."

- Светлозар Игов

Повече информация
ISBN 9789542826774
Цветност черно/бяла
Издател Сиела
Корица твърда
Брой страници 312
Дата на издаване 2018 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Портретът на моя двойник
Вашият рейтинг