Количка 0
0,00 лв.

Подчинение на авторитета

От: Стенли Милграм

Експериментите на Милграм върху подчинението показват опасностите, които крие безкритичното приемане на авторитета и готовността на човек да изпълнява заповеди, независимо на кого може да навредят и какви последици имат.

През 60-те години на миналия век психологът от Йейлския университет Стенли Милграм провежда серия експерименти, които завинаги променят представите ни за морала и свободната воля. Участниците – „учителите“ – били инструктирани да прилагат електрошокове на друг човек – „ученика“, които ставали все по-силни и болезнени. Тези противоречиви, но вече категорично потвърдени от научната общност експерименти имат за цел да установят докъде биха стигнали хората в подчинението си пред авторитетни фигури, независимо от последствията.

Експериментът, свързан с подчинението, отразява склонността на хората да прехвърлят отговорността за поведението си върху издалия заповедите, извършвайки действия в разрез със съвестта си, които може да са жестоки, потенциално опасни и дори фатални. Тази склонност обяснява не само участието на много „добросъвестни“ германци в холокоста, но и редица други издевателства – като изтребването на мирни жители при бойни действия, жестокостта по време на разпити на заподозрени, проявите на полицейско насилие и т.н.

Експериментите на Милграм върху подчинението показват опасностите, които крие безкритичното приемане на авторитета и готовността на човек да изпълнява заповеди, независимо на кого може да навредят и какви последици имат.

***

Стенли Милграм (1933–1984) получава докторска степен по психология от Харвардския университет. Преподавал е в Йейл, където провежда известния си експеримент върху подчинението пред авторитети („Експериментът на Милграм“), и в Харвард, където провежда експеримента си „Светът е малък“, в резултат на който се ражда идеята за „шестте степени на разделение“. По-късно Милграм преподава като почетен професор в Центъра за следдипломна квалификация на Градския нюйоркски университет. Получава редица отличия и награди, сред които стипендия на фондация „Форд“, Награда за социална психология на Американската асоциация за развитие на науката и стипендия „Гугенхайм“. „Подчинение на авторитета“ е най-известната му книга.

Повече информация
ISBN 9786190113850
Тегло 0.350000
Цветност черно/бяла
Издател Изток - Запад
Корица мека
Размери 14х21.5
Брой страници 272
Дата на издаване 2024 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Подчинение на авторитета
Вашият рейтинг