Количка

По-високо от върха

От: Дариуш Кортко и Марчин Петрашевски

Налично при доставчик – доставка между 1-7 дни
SKU
ВКН269
20,00 лв.
Отвън беше като кремък – твърд и студен, но отвътре беше артист, който умее да разговаря със скалата. - Артур Хайзер за Йежи Кукучка.

Легендарният хималаист Йежи Кукучка изкачва всички четиринайсет осемхилядника на света и завършва Хималайската корона за осем години – постижение, което остава ненадминато в продължение на повече от три десетилетия. На единайсет от върховете прокарва нови маршрути, четири покорява през зимата, седем – в алпийски стил или бързо, с малък екип, без междинни лагери.
Постиженията на Кукучка са толкова забележителни, че дори най-големият му съперник Райнхолд Меснер, който печели надпреварата за Хималайската корона, го поздравява с думите: „Ти не си втори. Ти си велик“. А когато пристига трагичната вест, че Йежи Кукучка е загинал на южната стена на Лхотце, целият свят е потресен.

Базирана на записки от дневниците на Кукучка, разговори със съпругата му Цецилия и интервюта с негови колеги в експедициите, тази книга представлява задълбочен и откровен портрет на великия хималаист, вечно устремен към следващия връх и отвъд.

Отиваше в планината, защото там усещаше вкуса на свободата, защото това бе неговата страст. Не обичаше да споделя за преживяното по време на експедиция и предполагам, че отнесе със себе си много тайни, които никога няма да узнаем. Чета тази книга и виждам портрета му като насън. Сълзите бликват от очите ми. Останаха единствено красивите спомени и паметта, която трае вечно.

Цецилия Кукучка, съпруга на Йежи Кукучка

За много хора от моето поколение Кукучка беше герой. Един от полубоговете, които с маниакално упорство покоряваха поредния осемхилядник. Но почти никой в тогавашната ни Полша не си даваше сметка каква е била цената, която е трябвало да плати той за миговете на свобода по време на експедиция. Пред вас е истинската история на човека, който почти достигна до целта…

Михал Ногаш, Трета програма на Полското радиоПовече информация
ISBN 9786192500269
Цветност черно/бяла
Издател Вакон
Корица мека
Размери 14х21
Брой страници 408
Дата на издаване 2021 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:По-високо от върха
Вашият рейтинг