Количка 0
0,00 лв.

От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944 - 1989 г.)

От: Стефан Иванов

Основна цел на настоящата разработка е да разгледа криминалните престъпления в периода 1944 - 1989 г. Освен да уловим и пресъздадем в цялост характеристиките им, ще се опитаме да представим по-подробно и четирите най-значими за човека видове сред тях - кражби на обществено и лично имущество, грабежи, изнасилвания и умишлени убийства.

На базата на конкретни данни, преобладаващата част от които се публикуват тук за първи път, ще бъдат откроени и обяснени свързаните с тях тенденции, характерни за този динамичен и интензивен откъм политически и социални преобразувания период от българската история. Липсата на такава статистика прави възможно съществуването и използването на редица произволни и неотговарящи на действителността твърдения.

Основна цел на настоящата разработка е да разгледа криминалните престъпления в периода 1944 - 1989 г. Освен да уловим и пресъздадем в цялост характеристиките им, ще се опитаме да представим по-подробно и четирите най-значими за човека видове сред тях - кражби на обществено и лично имущество, грабежи, изнасилвания и умишлени убийства. На базата на конкретни данни, преобладаващата част от които се публикуват тук за първи път, ще бъдат откроени и обяснени свързаните с тях тенденции, характерни за този динамичен и интензивен откъм политически и социални преобразувания период от българската история. Липсата на такава статистика прави възможно съществуването и използването на редица произволни и неотговарящи на действителността твърдения.

Освен това ще се опитаме да вникнем в причините за извършване на криминални престъпления, да опишем трансформацията както сред закононарушителите, така и на методите, които използват органите на МВР, Прокуратурата, Съдът и местата за изтърпяване на наказания в борбата срещу престъпността, и стремежа за ресоциализация на вече излежалите ефективни присъди граждани. Състоянието на самите органи на реда, в качеството им на основен фактор за осъществяване на превенция и разследване на извършените вече закононарушения, също е обект на подробно внимание на следващите страници. Детайлно ще се спрем на професионализма, финансовата и социално-битовата подсигуреност на милиционерите като част от мотивацията им за борба срещу престъпленията.

***

Стефан Титков Иванов е роден през 1975 г. в София. Доктор по история. Заместник-директор на 149 СУ "Иван Хаджийски" в София, където преподава история и цивилизации. Работи активно по международни проекти в сферата на образованието. От 2003 до 2015 г. е избиран в три последователни мандата за общински съветник в София, където е член на постоянната комисия по обществен ред и сигурност, от които четири години - неин председател. Женен, с дъщеря и син.

Повече информация
ISBN 9789542846031
Тегло 0.500000
Цветност черно/бяла
Издател Сиела
Корица мека
Художник Дамян Дамянов
Размери 16х23
Брой страници 464 + диаграми, таблици, графики и черно-бели изображения
Дата на издаване 2024 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944 - 1989 г.)
Вашият рейтинг