Количка 0
0,00 лв.

Орфей и Евридика

От: Иван Б. Генов

​​Историята за Орфей и Евридика е сред най-тъжните митове от цялата вълшебна гръцка митология.

В настоящото издание тя е вълнуващо онагледена с прекрасните илюстрации на Ясен Гюзелев.
Орфей е една от най-ярките и най-значимите фигури както в класическата митология, така и в западната култура като цяло. Неговият образ е въплътен в различни художествени произведения в областта на поезията, киното, операта, живописта. Основните истории за него са съсредоточени върху способността му да очарова всичко живо и дори неживата природа с музиката си (обичайна сцена в мозайките на Орфей) и с усилията му да изтръгне своята любима Евридика от подземния свят.

 ***

Иван Б. Генов (р. 1956 в София) завършва класическа филология в СУ „Климент Охридски“ и специализира византология в Мюнхен. Бил е преподавател по старогръцки и латински език и антична култура в Класическата гимназия в София, където е бил и зам.-директор и е преподавал гръцка палеография в СУ. Дългогодишен преводач на най-високо равнище на правителствата на България и Гърция.

Полиглот. Работил е дълги години като преводач и редактор на художествена литература, основно от и на новогръцки, както и от немски език. Занимава се активно със старогръцката митология, като е редактирал из основи класическия труд „Старогръцки легенди и митове“ на Н. А. Кун.
Повече информация
ISBN 9786190209379
Тегло 0.330000
Цветност цветна
Издател Колибри
Корица твърда
Размери 21х28
Брой страници 32
Дата на издаване 2021 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Орфей и Евридика
Вашият рейтинг