Количка

Някъде все още има слънце

От: Майкъл Грюнбаум

Налично на склад – доставка между 1-3 дни
SKU
ККХ898
20,00 лв.
​​Мемоар за Холокоста

Някъде все още има слънце“ се чете като личен дневник на едно чешко момче, а по-късно и тийнейджър, правдиво отразяващ най-съкровените му мисли и чувства през периода от 1939 до 1945 г.

* ФИНАЛИСТ за Национална награда за еврейска литература
* НОСИТЕЛ на наградата "Златен медал за избора на родителите"
* НОСИТЕЛ на "Юрика", сребърна награда за детска нехудожествена литература
​​Мемоар за Холокоста

* ФИНАЛИСТ за Национална награда за еврейска литература

* НОСИТЕЛ на наградата "Златен медал за избора на родителите"

* НОСИТЕЛ на "Юрика", сребърна награда за детска нехудожествена литература

"Запленяваща."
Пъблишърс Уийкли

"Повествованието на малкия Миша прави този мемоар за Холокоста да изпъква сред останалите."
Скул Лайбръри Джърнал

"С Кити сме чели много истории за изживяванията на оцелели концлагеристи, но тази абсолютно ни заплени. Тя красноречиво напомня, че човечността е способна да победи жестокостта, но за целта както тогава, така и сега, е нужна световната общност".
Майкъл Дукакис, бивш губернатор на Масачузетс

"Някъде все още има слънце" се чете като личен дневник на едно чешко момче, а по-късно и тийнейджър, правдиво отразяващ най-съкровените му мисли и чувства през периода от 1939 до 1945 г. Майкъл Грюнбаум предлага на днешното поколение млади читатели една много специална книга, която ще предизвика едновременно емоции и размисъл."
Марго Стърн Стром, автор на "С лице към историята и нас самите"

"Този разказ ще помогне на младите читатели мислено да се поставят в невъобразими условия - и ще им покаже как деца, не по-различни от тях самите, са успели да оцелеят."
М. Т. Андерсън, Ню Йорк Таймс Бук Ревю

***

Майкъл Грюнбаум е роден в Прага, Чехословакия, през 1930 г. Баща му е виден член на еврейската общност в Прага. След като нацистите окупират Чехословакия през 1939 г., бащата на Майкъл е арестуван, изтезаван и изпратен в Малката крепост в Терезин, където е убит в рамките на две седмици. Майкъл е изпратен в Терезин през 1942 г. заедно с майка си и сестра си и остава там до края на войната. Семейството се завръща в Прага, изгубило роднини, приятели и имущество. Напускат страната през април 1948 г. и прекарват две години в Куба, докато не им бъде разрешено да влязат в САЩ.

В Куба Майкъл посещава американска гимназия и я завършва за две години, за да влезе в Масачузетския технологичен институт (МТИ). Дипломира се от МТИ като бакалавър по строително инженерство. По време на Корейската война е призован и прекарва две години в армията. Работи в пътното ведомство на Чикаго, Илинойс, и се запознава със съпругата си Телма, за която е женен в продължение на петдесет години.
Повече информация
ISBN 9786190209898
Тегло 0.3500
Цветност черно/бяла
Издател Колибри
Корица мека
Размери 13х20
Брой страници 288
Дата на издаване 2022 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Някъде все още има слънце
Вашият рейтинг