Количка 0
0,00 лв.

На око: Кулинарни приключения на село

От: Рори Милър

"На око" е необикновена книга. Замислена като кулинарен пътеводител, тя се превръща в пътеводител в дебрите на българската душа. Първоначалната идея на Рори Милър, американец, който от години живее в България, е да посети няколко отдалечени села да се срещне с местните хора и да опита от традиционните български гозби. Вместо това той намира приятели, докосва се до тяхната богата душевност и човещина. 

Книгата е богато илюстрирана, текстът е с изключително чувство за хумор, каквито са героите в нея - автентични, а разказаните истории - колоритни.

"На око" е необикновена книга. Замислена като кулинарен пътеводител, тя се превръща в пътеводител в дебрите на българската душа. Първоначалната идея на Рори Милър, американец, който от години живее в България, е да посети няколко отдалечени села да се срещне с местните хора и да опита от традиционните български гозби. Вместо това той намира приятели, докосва се до тяхната богата душевност и човещина. Така неговите записки са не само за вкусните блюда, приготвяни на око от сърдечните домакини, но и за топлината в домовете им, за радостите и болките им. Така  този израз, който първоначално е катализаторът на неговите пътешествия, става символ на цяла житейска философия.

Книгата е богато илюстрирана, текстът е с изключително чувство за хумор, каквито са героите в нея - автентични, а разказаните истории - колоритни.

***

"С идеята да състави кулинарна книга на българското село Рори Милър пътува и на Северозапад, и на Югоизток. И по-скоро от любопитство, отколкото от чревоугодие, се пристрастява да готви старовремски манджи с бабите в села, които ги няма на картата.Покрай храната в полезрението му влизат и нравите, и отношенията между поколенията, и битът.

Макар самият той да е екологично съзнателен и да мрази агресията, реалността на село го прави свидетел и участник в процеса на превръщането на кокошка и овца в част от трапезата. Какво друго вижда авторът, американец по произход, в затънтените дебри наред със забравените старци и опустелите къщи? Площади с гордо стърчащи съветски паметници, читалища с празни салони, пердета с мъниста против мухите, градини с уродливи джуджета и остатъци от недоубит социализъм, жив и при пазарната икономика. Което е неподправена социология, демография и вярно усетена народопсихология. Още от първите страници на книгата те стават даже по-интересни от гастрономическите приключения.

Авторът не ни спестява онова, за което не говорим у нас от свян и евфемизъм."
- Милена Димитрова (журналист, редактор на "На око")

***

Рори Милър е нестандартен и атрактивен образ, който си заслужава да срещнете, ако сте пропуснали да го гледате в Master Сhef. Изглежда младолик, но преваля на попрището жизнено в средата.

След бурно юношество, злополуки и разправии със закона 19-годишен напуска родния си град Такома в американския щат Вашингтон и потегля за Италия. Оцелява като строителен работник, майстор по пиърсинг, берач на маслини и учител по английски. Митарства и из други страни в Югоизточна и Централна Европа.

Преди повече от 15 години се установява в България и гради имидж на кулинарен гуру. Създава крафт бири, нает е за главен готвач в няколко ресторанта, основава заведения за бързо хранене с авангардно меню… Храната го занимава не само като бизнес или удоволствие, а и като предлог за разговор. Така се захваща с идеята да обикаля дълбоката провинция и да учи рецепти от бабите. Приоритет са двете му деца и се старае по-често, ако не непрекъснато, да бъдат заедно.

Познават го и като доброволец. Дежури в софийските болници по време на пандемията и превозва хуманитарна помощ до засегнатите райони на Украйна. Помага на украинските бежанци да си намерят дом и работа у нас.

Докато пише тази книга, той прегръща философията, че най-важното е да се приемат нещата такива, каквито са. И колкото може повече, да се живее "На око".

Повече информация
ISBN 9786191953653
Тегло 0.400000
Цветност цветна
Издател Книгомания
Корица мека
Художник Кремена Ягодина
Размери 14х21
Преводач Даниела Константинова
Брой страници 336 + цветни фотографии
Дата на издаване 2023 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:На око: Кулинарни приключения на село
Вашият рейтинг