Количка 0
0,00 лв.

Между полетата на страницата

От: Елена Феранте

Налично на склад – доставка между 1-5 дни
SKU
КК164
22,00 лв.

Размисли за удоволствието да се чете и да се пише

От неудържимото, "конвулсивно" писане, което не признава полетата на страниците, граници и червени линии, през изворите на вдъхновение, пресъздаването на "живия живот", "лошия език", исторически чужд на истините на жените, до "сладостния нов стил" на Данте, продиктуван от Любов, и поетическия образ на Беатриче, роден от ребро Дантево…

Черпейки щедро от богатия си опит на читателка и романистка и от творчеството на световни писатели и поети, Елена Феранте поднася оригинални и ерудирани тълкувания на теми, обединени от преклонението пред дара на словото и дарбата за художествено слово. И неусетно въвлича слушателите и читателите в магията на приключението литературно писане.

Размисли за удоволствието да се чете и да се пише

Това малко томче (2021) на тайнствената Елена Феранте съдържа три лекции, три "майсторски класа" за широка публика, продължаващи традицията на eмблематичните Lectiones Magistrales на изтъкнати литератори, чието начало е положено от Умберто Еко в Болонския университет през първите години на XXI век, и едно есе за конференцията на италианисти, посветена на Данте и други класици.  

От неудържимото, "конвулсивно" писане, което не признава полетата на страниците, граници и червени линии, през изворите на вдъхновение, пресъздаването на "живия живот", "лошия език", исторически чужд на истините на жените, до "сладостния нов стил" на Данте, продиктуван от Любов, и поетическия образ на Беатриче, роден от ребро Дантево… Черпейки щедро от богатия си опит на читателка и романистка и от творчеството на световни писатели и поети, Елена Феранте поднася оригинални и ерудирани тълкувания на теми, обединени от преклонението пред дара на словото и дарбата за художествено слово. И неусетно въвлича слушателите и читателите в магията на приключението литературно писане.

Да пишеш предполага да се настаниш във всичко това, което вече е написано – голямата литература и комерсиалната, ако трябва, сериозния роман и забавните четива, – и да си създадеш в границите на собствената вихрена, препълнена индивидуалност на свой ред нещо свое. Да пишеш означава да овладееш всичко, което вече е било написано, и да се научиш полека-лека да харчиш това огромно богатство.

***

Вероятно родена в Неапол през 1943 г., италианската писателка с малко вероятното име Елена Феранте общува с читателите си само чрез своите издатели, които се боят, че ако разкрият самоличността й, тя ще престане да пише. Елена Феранте е автор на 9 романа, една автобиографична книга и детска книга с илюстрации.

Свръхуспехът настъпва, когато тя поставя началото на неаполитанските си романи със световния бестселър "Гениалната приятелка" номиниран за международната дъблинска литературна награда, от който за по-малко от две години са продадени 5,5 милиона екземпляра! През 2016 г., когато излиза "Новото фамилно име", втората книга от неаполитанската тетралогия, сп. „Тайм“ включва авторката в списъка на стоте най-влиятелни личности. А „Историята на изгубеното дете“, четвъртият роман от поредицата, е удостоен със Златен медал на Независимите издатели и е номиниран за Ман Букър Интернешънъл.

Няколко от книгите на Феранте са филмирани. По неаполитанската тетралогия беше създаден телевизионен сериал с главен сценарист писателят Франческо Пиколо. През май 2020 г. Netflix обяви, че се работи по нова филмова поредица, вдъхновена от последния засега роман на Елена Феранте - Измамният живот на възрастните.

Повече информация
ISBN 9786190212164
Тегло 0.350000
Цветност черно/бяла
Издател Колибри
Корица мека
Художник Стефан Касъров
Размери 12х19
Преводач Ния Филипова
Брой страници 144
Дата на издаване 2023 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Между полетата на страницата
Вашият рейтинг