Количка 0
0,00 лв.

Лечебните адаптогени

От: Теро Исокаупила и Даниел Раян Бройда

 

Този ценен и информативен наръчник разглежда същината, здравословните ползи и начина за приложение на адаптогените – растения с неспецифично и балансиращо действие и минимални странични ефекти.

Този ценен и информативен наръчник разглежда същината, здравословните ползи и начина за приложение на адаптогените – растения с неспецифично и балансиращо действие и минимални странични ефекти.

Използвайки знанията и опита си с холистичните практики на аюрведа, китайската и тайландската традиционна медицина, авторите доказват важната роля на адаптогените в хармонизирането на енергиите и постигане на хомеостаза в организма. Въпреки широкоспектърната природа на действие на тези природни лекове, те ги обособяват в три раздела според основните им свойства: защитни (за имунитет и красота), за висок тонус (за енергия и концентрация) и възстановителни (за добро настроение и дълголетие). Във всеки раздел са разгледани подробно най-ефикасните адаптогени, като са представени техни профили с основните характеристики и начини на приложение. В края на книгата са дадени насоки за избор на адаптоген и правила за употреба, за да се извлекат максимални лечебни ползи.

 

 

Повече информация
ISBN 9789542623441
Тегло 0.250000
Цветност черно/бяла
Издател Хермес
Корица мека
Размери 13х20
Преводач Цветелина Лакова
Брой страници 280
Дата на издаване 2024 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Лечебните адаптогени
Вашият рейтинг

Защо написахме книгата „Лечебните адаптогени“

 

Написахме тази книга, за да ви дадем ясен отговор на въпроса кога, как и защо да използвате адаптогени. Съчетахме традиционните познания с данните от най-новите проучвания на тези вълшебни билки и гъби, за да съставим практично и подробно ръководство. Написахме тази книга, защото я нямаше. Интеренет е пълен с блогове с информация за различни адаптогени. Някои от тези блогове са достоверни, но повечето са създадени с търговска цел. Има чудесни учебници и материали за науката, която стои зад адаптогените. Тези текстове са качествени източници на информация, но са трудни за четене и обикновено се занимават с ограничен брой адаптогени, не включват указания за закупуването и приложението им или съдържат остарели данни.

Ние двамата изучаваме адаптогените повече от десет години. Тази книга е подробният, но достъпен наръчник, който ни се иска да бе съществувал, когато тръгнахме по този път.

 

Как да четете и използвате тази книга

 

Тази книга разглежда най-важните 21 адаптогена, като ги разделя на три големи групи: за защита, тонус и възстановяване.

Тъй като всички адаптогени имат голям брой полезни свойства, може да ви се стори объркващо как и защо да ги използвате. Създадохме тази категоризация, за да ви помогнем да се ориентирате кога и защо да използвате всеки адаптоген. Адаптогените за защита укрепват имунитета и красотата, адаптогените за тонус ви зареждат с енергия и проясняват мисълта, а адаптогените за възстановяване ви помагат да се борите със стреса и ви носят дълголетие.

Но преди да разгледаме подробно ползите и употребата на самите адаптогени, трябва да се подготвим за нашето пътуване.

В част I ще ви разкажем за това как са открити адаптогените и какво представляват, ще ви дадем научно обяснение за работата им и за взаимодействието им с най-важните системи в човешкия организъм и ще ви покажем как да изберете подходящия адаптоген за уникалните нужди на своето тяло.

В част II ще разгледаме самите адаптогени. Във всеки от предложените 21 раздела ще ви представим по един адаптоген, така че да разберете кога и защо да го включите в дневния си режим, какви са главните ползи от него и дори как да изберете най-висококачествените продукти, за да получите възможно най-добри резултати.

част III започва с упътване за пазаруване, защото тази книга не би била практическият наръчник, който искахме да съставим, ако не съдържаше съвети за това как да започнете да ползвате (а това означава първо да купите) лечебните адаптогени. Ще ви насочим за какво да следите, когато купувате адаптогени (внимание: за съжаление, адаптогените често са свързани с нелоялна търговия), и ще ви покажем откъде можете да пазарувате.

След това ще ви посочим нашите Десет заповеди на адаптогените, за да разполагате с лесно и удобно ръководство за ежедневната им употреба. В допълнение ще ви дадем съвети за реалистично и устойчиво включване на адаптогените във вашето ежедневие.

В края на книгата са поместени бележки и показалец. Те може да не ви изглеждат особено интересни, но ви съветваме да ги използвате, за да се ориентирате по-лесно в текста и да го използвате и занапред като източник на информация. Азбучният показалец ще ви помогне да спестите време. Обърнете се към него, ако търсите конкретен термин, или го прелистете, за да намерите по-бързо най-интересните пасажи от книгата.

След като прочетете книгата един-два пъти, ще установите, че препратките към специализирани текстове са отлично средство, чрез което да научите още по темата и да продължите своето приключение. Изчетохме внимателно над хиляда научни труда и подбрахме източниците, така че да ви спестим време в търсенето на ценна информация. Стремили сме се да се позоваваме най-вече на авторитетни, двойно слепи, плацебо контролирани изследвания.

Искрено се надяваме тази книга да е само началото на вашето пътешествие в света на адаптогените. Истинското удоволствие започва, когато затворите книгата и включите тези мощни растения и гъби в собствения си живот. Даниел често разказва на клиентите си: „Не се осланяйте само на моите думи… докоснете се сами до адаптогените, защото връзката с всяко растение или гъба започва от вас“.

Това е като установяване на интимна връзка. Вие сте уникално същество (което при това непрекъснато се променя!) и се свързвате с друго пълноценно същество (под формата на суперрастение или функционална гъба). Връзката, която създавате, ще бъде ваша и само ваша. Затова не се бавете и поканете адаптогените на среща!

Докато експериментирате с тези продукти, които в продължение на хилядолетия са използвани само от високопоставени лица, били са твърде скъпи или са смятани за свещени, не забравяйте да се грижите за себе си. За да бъдат експериментите безопасни, особено ако имате здравословен проблем или пиете лекарства, винаги се консултирайте с лекаря си, преди да приемате каквито и да било добавки, в т. ч. адаптогени.

За нас е щастие и привилегия да имаме свободен достъп до тези продукти днес, когато най-много се нуждаем от тях. Нека тази книга бъде мостът между сегашното ви състояние и живота, в който всеки ден ще се будите като своята най-добра и най-жизнена версия. Надяваме се тя да бъде вашият наръчник, към който да се връщате отново и отново по време на своето пътешествие в света на адаптогените. Напред!