Количка 0
0,00 лв.

Книга за табуто да узнаеш кой си

От: Алън Уотс

Налично при доставчик – доставка между 1-5 дни
SKU
ИЗТЗ0637
16,00 лв.

В "Книга за табуто да узнаеш кой си" е застъпена космогоничната идея от философията на Веданта за Вездесъщия Бог, който се е заиграл сам със себе си на криеница: размножил се е в безброй същества - огледални негови образи, маски на Бога - и така се е захласнал в Божествената игра, че се е самозабравил в нея. 

Повечето от нас имат чувството, че Азът е отделен център на усещане и действие, който живее вътре, вграден във физическото тяло - център, който се сблъсква с външния свят от хора и вещи, като чрез сетивата общува с една чужда и странна Вселена.

В "Книга за табуто да узнаеш кой си" е застъпена космогоничната идея от философията на Веданта за Вездесъщия Бог, който се е заиграл сам със себе си на криеница: размножил се е в безброй същества - огледални негови образи, маски на Бога - и така се е захласнал в Божествената игра, че се е самозабравил в нея. Това е причинило двойственото его-съзнание у човека, забравил, че е самият маскиран Бог - Абсолютът, който вечно се търси и все не съумява да се намери. Оттук произхождат илюзорните противоречия между различните превъплъщения на Вездесъщия, които враждуват помежду си, самоизяждат се, осакатяват се, мразят се и се убиват, но нерядко - в проблясък на щастлива догадка - се прегръщат и обичат. Но ако го има това изконно единство между мен и другия, между индивида и Вселената, как така умовете ни са станали толкова тесногръди, че не го разпознаваме?

Книгата е част от колекция "Изток".

***

Алън Уилсън Уотс (1915 - 1973) е един от най-големите авторитети в областта на източната мъдрост. С дейността си като писател, философ и лектор хвърля мост между Запада и Изтока, запознавайки западния читател с източната философия и култура. Алън Уотс е познавач както на дзен будизма, така и на индийската и китайската духовна мисъл като цяло. Неговата култова книга Пътят на дзен, издадена преди десетилетия, все още се смята за основополагащ труд в областта на дзен будизма. Мъдростта на несигурността е друга впечатляваща творба на Уотс, която акцентира върху неспособността на съвременния човек да живее тук и сега, а непрестанно да преживява миналото или да се тревожи за бъдещето.

Алън Уотс е автор на над 25 книги, сред които са още Дао на водата, Мит и религия, Култура на контракултурата, Будизмът: Дао на философията, Духът на дзен и на множество статии.

Повече информация
ISBN 9786190110637
Тегло 0.350000
Цветност черно/бяла
Издател Изток - Запад
Корица мека
Размери 15x22
Брой страници 176
Дата на издаване 2022 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Книга за табуто да узнаеш кой си
Вашият рейтинг