Количка 0
0,00 лв.

Хакнатият човек. Homo fractus - мека корица

От: Игор Шнуренко

Налично на склад – доставка между 1-5 дни
SKU
ИЗ948
29,90 лв.

"След десетилетия на съблазън, залъгване и обещания за рай технократите обявиха на човечеството шах и мат. Те закриха епохата на Просвещението и потопиха хората в състояние на нарцистична наркоза.

Планетата, която човекът ограбваше хищно, отвърна на удара; вместо да потърси изход, самопровъзгласилият се за „елит“ хакна Homo sapiens и го използва като суровина в търсенето на желания Граал на властта."
- Игор Шнуренко, a.k.a. Cyril Gilson

"След десетилетия на съблазън, залъгване и обещания за рай технократите обявиха на човечеството шах и мат. Те закриха епохата на Просвещението и потопиха хората в състояние на нарцистична наркоза.

Планетата, която човекът ограбваше хищно, отвърна на удара; вместо да потърси изход, самопровъзгласилият се за „елит“ хакна Homo sapiens и го използва като суровина в търсенето на желания Граал на властта.

Как ние, общността на „разумните хора“, стигнахме до това, извървявайки за 50 000 години пътя от скалните рисунки и тамтамите до балета и Толстой, а след това само за петдесет години – обратния път от Толстой до графитите и рапа? Защо хората толкова бързо се отказаха от своите права, извоювани с вековна борба? И основният въпрос: неизбежен ли е свят без интелигентен живот? И какъв е шансът ни за спасение?

В стремежа си да властват над себеподобните си, някои същества иначе от вида Homo sapiens са в състояние да сведат човешкия ум до този на нематода. В такъв случай компютърът ще успее да държи под контрол човечеството много по-лесно, отколкото Илон Мъск прави това с опитните си свинчета.

Аз вярвам, че човекът може и е длъжен да отговори на експанзията на Цифровия Левиатан с нова творческа експлозия и със своята собствена човешка уникалност. Човешката сингулярност се подготвя от работата на всеки от нас над собственото му тяло и съзнание и от процеса на реорганизация на човешките общности. Само така ще можем да избегнем апокалиптичното подчиняване на машината, технологичното робство и живота в матрицата на цифровия концлагер – с последващо  самоунищожение на човечеството."
- Игор Шнуренко, a.k.a. Cyril Gilson

***

Игор Анатолиевич Шнуренко е писател, независим експерт и лектор на тема изкуствен интелект, основател на високотехнологични медии, сценарист. Автор на книгите „Homo Fractus/Хакнатият човек“ („Homo Fractus/Человек взломанный“, 2020), „Демонът отвътре. Анатомия на изкуствения интелект“ („Демон внутри. Анатомия искусственного интеллекта“, 2020), романа „Началникът на кулата“ („Начальник башни“, 2014), сборниците с разкази и есета „Ангели от разпродажба“ („Ангелы с распродажи“, 2000), „Калифорния“ (1990).

Областите му на интерес в науката са изкуственият интелект, ориентиран към човека, децентрализацията, философията на съзнанието. Участва в документалната програма на сръбската телевизия „Изкуствен интелект“, на научни конференции и семинари в Гражданската камара на Руската федерация, Висшето училище по икономика, Института по философия на Руската академия на науките, Руския съвет по международни отношения, университета „Бауман“, Химико-технологичния университет „Менделеев“, Руския държавен университет „Косигин“, Политехническия университет в Перм, Руския социален и хуманитарен университет, Руската асоциация за електронни комуникации и др.

През 2020 г. списание „Философски науки“ публикува статия на И. Шнуренко „Тъмната онтология“ в историческия контекст на „отричане на съзнанието“.

Шнуренко е постоянен сътрудник на телевизия „Ден“, радио „Аврора“ и други канали. Автор е на много статии както на руски, така и на английски език (под псевдонима Cyril Gilson).

Повече информация
ISBN 9786190111948
Тегло 0.350000
Цветност черно/бяла
Издател Катехон (Изток-Запад)
Корица мека
Размери 14х21
Преводач Райко Попов
Дата на издаване 2023 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Хакнатият човек. Homo fractus - мека корица
Вашият рейтинг