Количка 0
0,00 лв.

Ферари - мъжът, автомобилите, състезанията, машината

От: Брок Йейтс

Една специална книга за Ферари

"Ферари - мъжът, автомобилите, състезанията, машината" на Брок Йейтс е изчерпателна биография на титаничен човек и компанията, която носи неговото име. Ферари означава червено. Означава състезание, надпревара. Превъзходство, лукс и отлични резултати.

Една специална книга за Ферари

За легендарна личност като Енцо Ферари са изписани хиляди статии, събрани са стотици книги, направени са десетки филми и в почти всички тях великият Комендаторе е представен с възхищение и преклонение. С биографията на Брок Йейтс не е точно така. Тя е по-откровена, човешка и дълбока. Авторът всъщност не харесва Ферари, но не може да не признае неговата сила, значение, успех, дори да се опитва да ги омаловажи.

Подобна книга не се среща често за човек, когото историята не е отрекла. Затова няма как да не поздравим издателите й за попадението. Американският автор може и да упреква сънародниците си за страстта им към колите на Ферари, но и разказва уникални истории за тяхното създаване и събитията вътре в компанията, споделени с него от хора в най-близкото обкръжение на великия "Инджинере".

Книгата е най-ценна точно със съчетанието на тези и контратези за отношенията на Ферари с неговите велики конструктори - Виторио Яно, Джоакино Коломбо, Мауро Форгиери и пилоти като Тацио Нуволари, Джузепе Кампари, Майк Хотърн, Джон Съртис, Ники Лауда, Джоди Шектър и Жил Вилньов.

Личният живот на Енцо Ферари е разпънат на кръст. Изследвани са най-малките подробности и специфика в бита на Италия през XX век. Създаването на уникален и до днес състезателен отбор, който е национална гордост на страната и изграждането на успешен бизнес, минават през невероятно любопитни събития като членството на Ферари в партията на Бенито Мусолини и преговорите му с гиганта Форд за евентуалната продажба на предприятието.

Детайлите са добре проучени и дори не всяка теза да е напълно доказана, а изводите от събитията да са субективни, не може да не прави впечатление огромния труд, който е вложил Брок Йейтс в книгата си. Второто й издание е лишено само от някои недоказани слухове, публикувани в първото, появило се няколко години след смъртта на Ферари.

***

"Рядко се случва биограф на световноизвестна личност да не се опитва да я превъзнася. В тази книга обаче е точно така.

Изключително ценни са разказите за създаването на някои от най-популярните модели на марката. Не по-малко любопитни са и историите, за противоречивите отношенията на Енцо Ферари с най-прочутите пилоти в историята на Гран при, от митичния Тацио Нуволари, през легендарните Алберто Аскари, Джон Съртис и Ники Лауда, до магнетичния Жил Вилньов.

Като истински американски журналист (от една вече отминаваща епоха)  авторът не крие негативното си отношение към черти в характера на Комендаторе, оформени от някои италиански порядки, но не може да не признае силата му и неговата роля в света на автомобилите."
- Иван Тенчев

Повече информация
ISBN 9789547832848
Тегло 0.400000
Цветност черно/бяла
Издател Локус
Корица мека
Размери 14х21
Преводач Добринка Кръстева
Брой страници 648
Дата на издаване 2019 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Ферари - мъжът, автомобилите, състезанията, машината
Вашият рейтинг