Количка 0
0,00 лв.

Езикът на Тайдзицюен

От: Христина Теодосиева

Налично при доставчик – доставка между 1-5 дни
SKU
ИЗТЗ0323
16,00 лв.
Тайдзицюен е древна китайска система за самоусъвършенстване, усвояване на бойни умения и оздравителни упражнения. Особено важен въпрос при тренирането и изучаването на тайдзицюен е разбирането на традиционните понятия. За пълноценното усвояване на тайдзицюен познаването на термините е съществено най-вече заради правилното следване на принципите на движение, изпълнение на позициите и техниките, както и осъзнаването на целите, които следва да бъдат постигнати.
Тайдзицюен е древна китайска система за самоусъвършенстване, усвояване на бойни умения и оздравителни упражнения. От началото на разпространението му в България са изминали около 40 години. Особено важен въпрос при тренирането и изучаването на тайдзицюен извън Китай е разбирането на традиционните понятия, без които процесът на обучение би бил невъзможен. Терминологичното разнообразие при преподаването на бойното изкуство в различните школи е огромно.

Книгата е опит да се очертае една сравнително пълна картина на основните китайски термини, които се употребяват в процеса на трениране и в книгите на тази тематика. Коментирано е значението на отделните термини и са изяснени някои от причините за възникване на промени и различни варианти при превода. 

За пълноценното усвояване на тайдзицюен познаването на термините е съществено най-вече заради правилното следване на принципите на движение, изпълнение на позициите и техниките, както и осъзнаването на целите, които следва да бъдат постигнати.

***

Майстор Ся Чанцан, учител на авторката, е от град Сямън в Китай. Преподава стил Чън на тайдзицюен в Сямънския университет, директор е на Китайската асоциация по ушу в града. Издателството му благодари за съгласието да демонстрира тренировъчните практики.

Д-р Христина Теодосиева защитава дисертация по Теория на литературата в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2019 г. Завършва втора магистратура в съвместна програма на СУ и Пекинския университет за чужди езици по превод с китайски език. Изучава тайдзицюен в България и Китай.
Повече информация
ISBN 9786190110323
Тегло 0.300000
Цветност черно/бяла
Издател Изток - Запад
Корица мека
Размери 17х24
Брой страници 184 + черно-бели снимки
Дата на издаване 2022 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Езикът на Тайдзицюен
Вашият рейтинг