Количка 0
0,00 лв.

Ева

От: Артуро Перес-Реверте

През 1937 г., докато Гражданската война в Испания е в разгара си, Фалко заминава за Танжер - екзотичен и космополитен град, в който е пълно с контрабандисти, шпиони, дипломати и всевъзможни отрепки. Много от тях ще застанат на пътя му, защото този път залогът е огромен, всъщност безценен.

Съзнаващи, че ще загубят войната, републиканците решават да се подсигурят. Те започват да изнасят в Русия испанския златен резерв, но един от корабите не стига до целта. Сега бунтовниците срещу републиката могат да разчитат само на безогледен наемник като Фалко, който да оправи нещата.

Безстрашният таен агент Лоренсо Фалко се впуска в невъзможна мисия с невероятни обрати, безмилостни противници и фатални жени в романа "Ева".

През 1937 г., докато Гражданската война в Испания е в разгара си, Фалко заминава за Танжер - екзотичен и космополитен град, в който е пълно с контрабандисти, шпиони, дипломати и всевъзможни отрепки. Много от тях ще застанат на пътя му, защото този път залогът е огромен, всъщност безценен. Съзнаващи, че ще загубят войната, републиканците решават да се подсигурят. Те започват да изнасят в Русия испанския златен резерв, но един от корабите не стига до целта. Сега бунтовниците срещу републиката могат да разчитат само на безогледен наемник като Фалко, който да оправи нещата.

Агентът-единак е готов за всевъзможни предизвикателства, но все пак се оказва неподготвен за някои неприятни изненади и жестоките противници, които го дебнат на всяка крачка. Той ще стане част от една мръсна война, в която опасни призраци от миналото изплуват отново и отново. Сред тях е единствената жена, успяла да му влезе под кожата. Ева Неретва е агентка на руските тайни служби, изцяло отдадена на своята кауза. Тя също има важна мисия и няма да се церемони с никого, за да я изпълни, дори и с неустоим чаровник като Фалко.

Няма как в един шпионски роман да не се появи фаталната красавица, чието обсебващо присъствие не дава покой дори на железен агент като Фалко. Ева обаче има цели, коренно различни от неговите, и сблъсъкът между двамата е неизбежен. Страстта ги привлича неудържимо един към друг, но нито един от двамата няма да приеме политическите възгледи на другия. За Фалко ситуацията се усложнява, защото трябва да избира между златото и жената, към която изпитва чувства, които никога не би посмял да признае...

Артуро Перес-Реверте за пореден път преплита по завладяващ начин историческите факти с художествена измислица. Той ни потапя съвсем достоверно в епохата, пресъздава детайлно и убедително атмосферата, маниерите и облеклото от преди близо век, все едно че гледаме шпионски филм от 30-те. Образът на Фалко е голямото му постижение и ни напомня култовите герои на Хъмфри Богарт. Елегантен и изтънчен като Джеймс Бонд, интелигентен и съобразителен като Ераст Фандорин, той е винаги готов да приеме поредната бойна задача. Но и Фалко си има своята слабост в лицето на фаталната Ева, която няма да се поколебае да го убие, ако се опита да провали мисията ѝ.

Артуро Перес-Реверте е създател на богата галерия незабравими герои. Макар и толкова различни, те винаги успяват да ни очароват, защото са изтънчени, силни, интелигентни, без илюзии за живота, със свое чувство за чест и кодекс на поведение, умеят да четат между редовете и са безсрамно съблазнителни. Всичко изброено дотук важи с пълна сила за Лоренсо Фалко. На бившия контрабандист на оръжия, шпионин и таен агент е възложена нова невъзможна мисия в Ева.

***

"Перес-Реверте придава нов и неочакван блясък на досега доста замрелия жанр на испанските шпионски романи."
- La Vanguardia

***

Артуро Перес-Реверте, един от най-четените и превеждани испански писатели, е роден в Картахена през 1951 г. Завършва журналистика и политология, след дълга и успешна кариера на военен кореспондент в повечето горещи точки на планетата, се посвещава изцяло на литературата.

Книгите му са продадени в над 20 милиона тираж по целия свят. Голяма част от произведенията му са екранизирани - Фламандският майстор, Морската карта, Учителят по фехтовка, Приключенията на капитан Алатристе, Деветата порта, Кралицата на юга, Севилското причастие.

Лауреат е на множество литературни награди - Голямата награда на Франция за литература; наградата Жан Моне за европейска литература; рицар на френския орден на литературата и изкуствата; италианската награда Валомброза - Грегор фон Резори за най-добра чуждестранна литература, а през 2003 г за заслугите си към испанската литература е избран за член на Кралската академия на Испания. Произведенията му са част от учебната програма в гимназиалния курс в училищата на Испания.

Повече информация
ISBN 9789543652914
Тегло 0.400000
Цветност черно/бяла
Издател Еднорог
Корица мека
Художник Христо Хаджитанев
Размери 13x20
Преводач Веселка Ненкова
Брой страници 432
Дата на издаване 2024 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Ева
Вашият рейтинг