Количка

Духът на Япония / Изгубени птици

От: Рабиндранат Тагор

​Рабиндранат Тагор (1861–1941), „бардът на Бенгал“, е монументална фигура, която за Индия има същото значение, каквото Шекспир за Запада.
„Духът на Япония“ е проникновено есе на Рабиндранат Тагор, посветено на самобитната японска култура и душевност и на извечното противостояние между Изтока и Запада.

Из книгата:

„В Япония демонстрацията на власт и богатство не е преобладаващият елемент. Тук човек вижда навсякъде символите на любовта и уважението, а не на амбицията и алчността. Той вижда хора, които са извадили и пръснали щедро сърцето си в най-обикновените си съдове за всекидневна употреба, в своите обществени институции, в сдържаните си обноски и в подхода си към нещата, който е не само сръчен, но и изящен във всяко движение.“

„Изгубени птици“ е необикновена философско-поетична творба на Тагор, силно повлияна от японската естетическа традиция, написана по време на тримесечния му престой в Страната на изгряващото слънце.

Из книгата:

„Аз дойдох на твоя бряг като странник, живях в дома ти като гост, тръгвайки си, прекрачвам твоя праг като приятел, моя земя.“ 

„Денят на труд е свършил. Скрий лицето ми в твоята прегръдка, Майко. Нека да заспя и да сънувам.“ 

„Бог идва при мен в сумрака на вечерта ми с цветята от моето минало, които са все така свежи в неговата кошница.“
Повече информация
ISBN 9789546411273
Тегло 0.2000
Цветност черно/бяла
Издател Пергамент Прес
Корица мека
Размери 13х20
Брой страници 103
Дата на издаване 2020 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Духът на Япония / Изгубени птици
Вашият рейтинг