Количка

Домът на Шишман

От: Петър Николов-Зиков

Налично на склад – доставка между 1-3 дни
SKU
БИ741
33,00 лв.
​Представяме ви „Домът на Шишман“ – едно луксозно издание, което ще заеме почетно място в историческата ви библиотека. 
Книгата на доц. Петър Николов-Зиков обхваща един продължителен времеви период от края на Средновековието до началото на нашето съвремие. Авторът разказва историята на бързия възход и последвалия упадък на куманската династия Шишмановци, спечелила през втората половина на XIII век трона на Видин, а впоследствие завзела престола на Търновското царство и разпростряла властта си над Карвуна, Валона и Дурацо, Зета, Босна и Сърбия и дори над самия Константинопол.

Изследването продължава с един от може би най-подценяваните въпроси в историята на Османската империя – впечатляващата поредица от претенденти за изгубената българска корона, издигали своите претенции през XV, XVI, XVII, XVIII и даже XIX век, неизменно представящи се за потомци на средновековните Шишмановци.

Реални или мними наследници, смели воини или отчаяни авантюристи, техните усилия, бунт след бунт и въстание след въстание, оборват тезата за прословутата прекъснатост в нашата историческа съдба и ни разкриват българската история по начин, по който никога досега не е била разказвана. Бурна, кървава и красива!
Повече информация
ISBN 9786197496741
Цветност черно/бяла
Издател Българска история
Корица твърда
Размери 17х24
Дата на издаване 2021 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Домът на Шишман
Вашият рейтинг