Количка 0
0,00 лв.

Диктатори, трактори и други приключения

От: Димитър Кенаров

"Диктатори, трактори и други приключения" е книга, събрала увлекателните и разнородни разкази на Димитър Кенаров.

"Диктатори, трактори и други приключения" е книга, събрала увлекателните и разнородни разкази на Димитър Кенаров.

***

"От смъртта на Слободан Милошевич с целия последвал кич на траура, през палачинката на Радован Караджич като местна атракция, до украинското Серенгети на границата с Крим, странния случай с беларуските трактори и арестуването на самия автор[…] Димитър Кенаров е преминал всеки километър от тези истории и е изпитал през собствената си кожа всяка дума. Публикувани в едни от най-престижните англоезични списания, тези текстове сега са важен пробив тук в полето на литературната журналистика. Книга, която показва как се събира лично и политическо в пресечната точка на човека от периферията – човека от влака, от мините, от войните, бивши и настоящи. Силна и абсолютно навременна книга."
- Георги Господинов

"В тези увлекателни репортажни разкази светът е едновременно познат и непознат. Димитър Кенаров има умението да слуша, без да съди, да бъде свой сред чужди, да свързва привидно разнородни нишки в умела сплав и да черпи от живия живот почти на всяка цена. Неговите места са места, където литературата не наднича често. В тези „периферии“ се разиграват драмите на нашето време. Като всеки вещ пътешественик, Кенаров носи космополитността и интелекта си с лекота. Вярвам, че тази книга ще разшири разбирането на българския читател за това какво може да бъде литературата, както и журналистиката."
- Капка Касабова

***

Димитър Кенаров е роден в София през 1981 година. Завършва Американския колеж в столицата, а през 2004-та получава бакалавърска степен по американска и руска литература от Мидълбъри колидж (САЩ). Дипломната му работа върху поезията на У. Х. Одън и Йосиф Бродски е удостоена с три академични награди. В момента е докторант по английска и американска литература в Калифорнийския университет, Бъркли. Негови стихове, преводи, есета, репортажи и пътеписи са публикувани в българската и чуждестранна преса.

Носител е на годишната награда за публицистика на списание Вирджиня куотърли ревю. Работил е като стажант в Литературная газета (Русия) и Атлантик мънтли (САЩ). Стихосбирката му Пътуване към кухнята (2001, ИК Жанет - 45) печели специална награда в Националния конкурс за литературен дебют Южна Пролет. През 2006 година в негов превод излиза Крузо в Англия (ИК Стигмати) - сборник стихове от американската поетеса Елизабет Бишъп.

Повече информация
ISBN 9786191868308
Тегло 0.350000
Цветност черно/бяла
Издател Жанет - 45
Корица мека
Художник Милена Вълнарова
Размери 13x20
Преводач Ангел Игов
Брой страници 344
Дата на издаване 2023 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Диктатори, трактори и други приключения
Вашият рейтинг