Количка

Човекът е само 10% човек

От: Алана Колън

​Как и защо микроорганизмите в нашето тяло управляват здравето ни
Човешкият организъм не е само плът и кръв, мускули и кости, мозък и кожа. Нашите човешки клетки, макар и далеч по-големи по обем и тегло, на брой са 10 пъти по-малко от микроорганизмите, които живеят в нас и навсякъде по нас. На върха на един от пръстите ни има толкова, колкото е цялото население на Великобритания. Тези 100 трилиона миркоби,  предимно бактерии, вируси, гъбички, археи и протозои, образуват телесната ни микрофлора или нашата микробиота. Общо микроорганизмите, обитаващи човеш-кото тяло, съдържат 4,4 милиона гени и представляват колективният геном на нашата микрофлора или така нареченият микробиом.

Въпреки лошата си слава на болестотворни причинители, днес науката е доказала, че микроорганизмите в  тялото ни преди всичко имат изключително благотворно влияние, нещо повече, микробиомът и нашите 21000 човешки гени  заедно управляват нашия организъм и от доброто „съжителство“ и взаимодействие между тях зависи здравето ни.

Възможно ли е акнето, псориазисът или дерматитът да са сигнал за нарушен баланс на микрофлората на кожата? Възможно ли е възпаления на дебелото черво, различните видове рак на храносмилателния тракт, затлъстяването да се дължат на промени в микробиотата ни? Възможно ли е алергии, автоимунни заболявания, аутизъм и дори депресия  да настъпват в резултат на увредена микрофлора? Какви са страничните ефекти от антибиотиците, цезаровото сечение и заместващите кърмата млека? Може ли  личната ни колония от микроорганизми да влияе дори върху избора ни на партньор? Каква е ролята на пробиотиците, пребиотиците, Лактобацилус булгарикус,  фибрите?

В „Човекът е само 10% човек“ биологът Алана Колън отговаря на всички тези въпроси, като  представя най-новите научни изследвания и  солидни доказателства,  че много от болестите, приемани като част от живота, не се дължат на генни дефекти или на това, че сме „предадени от телата си“, а на неспособността ни да опазим телесната си микрофлора.

Добрата новина е, че за разлика от гените на човешките клетки, можем да променим тези на микроорганизмите ни, за да възстановим баланса, и книгата дава отговор на въпроса как да го направим.

Шокираща, но изключително полезна книга!
Повече информация
ISBN 9789547714502
Тегло 0.3500
Цветност черно/бяла
Издател Кръгозор
Корица мека
Размери 14х21
Брой страници 320
Дата на издаване 2021 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Човекът е само 10% човек
Вашият рейтинг