Количка 0
0,00 лв.

Българските народни приказки - ключ към емоциите на нашите деца + 9 карти с емоции

От: Надежда Милева, Петя Терзииванова, Яна Казакова

Луксозно издание с твърди корици и красиви илюстрации + 9 карти с емоции!

"Българските народни приказки - ключ към емоциите на нашите деца", представя основните емоции - страх, тревожност, гняв, тъга, радост, ревност, завист, срам и вина, и включва подбрани приказки, чиито метафори позволяват на детето да развие самосъзнанието си. Авторите на книгата са подготвили и практически задачи след всяка приказка, в които са включени тематични въпроси и игри.

Луксозно издание с твърди корици и красиви илюстрации + 9 карти с емоции!

В кабинета на детския психотерапевт често идват объркани и незнаещи как да се справят с емоционалните реакции на децата си родители. Чудят се от какво са породени и как трябва да реагират. Какво всъщност се случва в главата на детето? Тази книга ще се опита да надникне в емоционалния свят на нашите деца, използвайки един необичаен инструмент - българските народни приказки. Метафорите в тях могат да бъдат използвани като ресурси, с чиято помощ да позволим на детето да види позитивната - цялостната картина, да опознае емоциите си и да изгради нови умения за справяне с "приятни и неприятни емоции"...

- Как приказките ни помагат да се свържем с емоциите на нашите деца?
- Кои от тях са скрити в българските народни приказки?
- Как можем да подкрепим нашите деца в разпознаване, назоваване и изразяване на основни или спектърни емоции?
- Как да се справим с „трудните“ емоции на нашите деца?
- Има ли "добри" и "лоши" емоции?
- Имат ли място народните приказки във времето на компютърните технологии?

"Българските народни приказки - ключ към емоциите на нашите деца", представя основните емоции - страх, тревожност, гняв, тъга, радост, ревност, завист, срам и вина, и включва подбрани приказки, чиито метафори позволяват на детето да развие самосъзнанието си. Авторите на книгата са подготвили и практически задачи след всяка приказка, в които са включени тематични въпроси и игри. За тази цел изданието е придружено от допълнителни материали - 9 карти, представящи деветте емоции, и макетно човече, върху което детето да проектира собствените си преживявания. Дизайнът и илюстрациите са дело на Яна Казакова, която умело предава автентичния фолклорен дух.

В приказките децата откриват сцена за своите вътрешни преживявания - да преборят "трудните емоции" или да сбъднат желания си. Като част от българската народна съкровищница приказките съхраняват мъдростта и оптимизма на хората по тези земи от векове. Характерни със своята национална специфика – герои, език, контекст и хумор - те отразяват опита, бита и културата и впечатляват със своята емоционалност и свобода на решенията. Ценни са с посланието, че няма непреодолими проблеми. Това ги превръща в успешен инструмент за терапевтична работа. Подходящи са за малки и големи, като има специфика на възприемане съобразно възрастта на детето.

Децата на 3-4 години предпочитат приказките със сюжети за животни. Те се простират само до непосредствената обстановка, в която животните и човекът живеят. В тази възраст детето започва все повече да учи за света и хората, а играта и нагледния модел на социалните отношения насърчават към инициативност и взимане на решения. След 5-ата си година детето започва да харесва вълшебни приказки с човешки персонажи, тъй като се появява магическото мислене, при което се установяват причинно-следствени връзки, без те да се проверяват по логичен начин. Авторите тълкуват някои от образите във вълшебните приказки, което прави връзката на възрастния читател с образите на героите по-близка и символното им значение по-разбираемо. След 7-ата си година децата предпочитат битовите приказки, чиято ценност е в житейската мъдрост. Тогава те заменят магическото и егоцентричното мислене с по-полезната логика.

Настоящата книга е практически наръчник за родителите, които се опитват да вникнат в емоциите на децата си. Тя дава отговор на въпросите: Как приказките ни помагат да се свържем с емоциите на нашите деца? Кои от тях са скрити в българските народни приказки? Как можем да подкрепим нашите деца в разпознаване, назоваване и изразяване на основни или спектърни емоции? Как да се справим с "трудните" емоции на нашите деца? Има ли "добри" и "лоши" емоции? Имат ли място народните приказки във времето на компютърните технологии?

Чрез методите в изданието, детето ще има възможност да опознае емоциите си и да изгради нови форми на взаимодействие с околните. Общуването с него, изслушването, игрите и четенето му помагат да се чувства важно и да изгражда здравословна самооценка.

***

Надежда Милева и Петя Терзииванова са психотерапевти, които обичат народните приказки и искат да свържат мъдростта на миналите поколения с потребностите на съвременния родител.

Надежда Милева е детско-юношески психолог и позитивен психотерапевт. Преминава през обучение за детска, арт и приказко терапия. Активно работи в подкрепа на деца и семейства. Детството ѝ преминава в света на приказките и игрите, но по-късно в живота ѝ нещата не се променят значително. Надежда вярва, че ако детето и родителят си позволят да бъдат творци на своята връзка, без да търсят „правилен“ и „добър“ подход, те ще се свържат чрез автентичността си и спонтанната игра.

Д-р Петя Терзииванова е лекар със специализация и докторантура в областта на психиатрията. Обича приказките от ранна детска възраст. Любимите ѝ български народни приказка са "Златното момиче" и "Тримата братя и златната ябълка". Работила е като асистент и главен асистент към Катедра по психиатрия и медицинска психология на Медицински университет в София през периода 2008-2022 г. Изборът на психотерапевтична школа, в която се е обучавала е базиран на интереса ѝ към приказките. Д-р Терзииванова е сертифициран психотерапевт. Работи в областта на детско-юношеското психично здраве.

Яна Казакова е илюстратор. Завършила е Националната художествена академия със специалност "Книга и печатна графика", а след това продължава с магистърска програма в Нов български университет със специалност "Илюстриране и графични технологии". Когато хване любимите си цветни моливи, илюстраторката "влиза в детските обувки" и се връща назад във времето. Детските книги са любимото ѝ занимание: "Най-много свобода имам, когато илюстрациите ми са предназначени за деца. Те нямат границите на възрастните и не чувствам нужда да обяснявам защо съм нарисувала нещо по определен начин".

Повече информация
ISBN 9786191645398
Тегло 0.400000
Цветност цветна
Издател Ентусиаст
Корица твърда
Художник Яна Казакова
Размери 17x23
Брой страници 208 + 9 карти с емоции
Дата на издаване 2023 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Българските народни приказки - ключ към емоциите на нашите деца + 9 карти с емоции
Вашият рейтинг