Рецепти за любими ястия от кухнята на баба

Шеф Светлана Илиева, популярно и обичано лице от телевизионния екран, представя любимите си рецепти от тефтера на баба си – жената, запалила в нея любовта към кулинарията. С уважение към традициите Светлана внимателно подбира и приготвя с много обич и внимание редица типични за трапезата на нейното – а и на много други български семейства – ястия като тестени изделия, постни и месни гозби, сладки и туршии. Тя споделя с множеството си почитатели не просто рецепти, но и привързаността си към семейството, и страстта си към храната. 

Красивите фотографии на Илиан Илиев допълват чудесно тази безценна колекция от рецепти за вкусни ястия и правят това издание незаменим помощник за всеки, който обича българската кухня. 


За авторите

Илиан Илиев е световнопризнат кулинарен фотограф, стилист, преподавател и автор на готварски книги.

Относно работата си по „Тефтерът на баба“ той разказва:

През лятото на 2019 г. бях поканен да организирам фестивал на българската култура и кулинария в Китай. С мен трябваше да замине и жена готвач, и това беше шеф Светлана Илиева, която дотогава не познавах. По време на 12-часовия полет до Гуанджоу подготвихме 5-степенното меню, с което щяхме да зашеметим китайския народ в кулинарно отношение. Още на първата вечеря, която ние сервирахме в Китай, бяхме напът да катастрофираме с менюто... Оказа се, че нашите гости не харесаха нашата национална гордост – шопската салата, защото те не ядат сурова краставица. А за прекрасно опечената тиква с орехи, червена боровинка и мед ни обясниха, че тиквата не се пече, а се вари на пàра: „Вижте вашата колко е изгоряла, така не бива да се сервира...!“.  Още същата вечер събрахме спешен съвет за спасяване на достойнството на българската кулинария и се взе решение! Светлана извади от тефтера на баба рецепта за пилешка супа и бухтички, а аз добавих любимата ми зелева салата от два вида зеле, морков, праз лук, лимон, чесън и люта чушка – и нещата си дойдоха на мястото. И така тефтерът на баба спаси нашата чест, а през останалите 20 дни аз постоянно слушах за прекрасните гозби, които ѝ е готвила бабата на Светлана. На закуска, обяд или вечеря аз чувах: „И да ти кажа, баба това ще го приготви ей така...“ Тефтерът на баба стана част от нас и когато се върнахме обратно в София и Светлана ме попита дали ще се съглася да направим книга с бабините рецепти, аз просто отговорих: „И ще се казва „Тефтерът на баба“! Тази книга не само ще ви върне в детството и ще напомни за забравени вкусни манджи, не само ще ви научи как да готвите бабини гозби, но ще покаже и как може една баба да остане в сърцето на внучето си завинаги. Как може моралът и желанието да си добър човек и да си винаги позитивен, да се предава през поколенията. Тази книга е един прекрасен пример как храната събира хората, независимо от възрастта, и ги прави щастливи.

Шеф Светлана Илиева завършва гимназия по туризъм с профил „Производство на храни и напитки“ през 2012 г. Продължава образованието си и със специализацията в колеж по туризъм – филиал на Варненски свободен университет. През 2018 г. взема участие в първия сезон на Hell’s Kitchen Bulgaria, където завършва на престижното трето място.

В момента Светлана работи в сутрешното телевизионно предаване „На кaфе“ на Нова телевизия и е помощник главен готвач в ресторант Constantinoff RestoBar.

Винаги гответе със сърце и любов
Интервю със Светлана Илиева и Илиан Илиев

Съвсем скоро българските почитатели на кулинарията ще могат да се насладят на рецептите от „Тефтерът на баба“. За Светлана това е не само първа, но и много лична книга. Как се чувствате броени дни преди да бъде публикувана?

Светлана: Тази книга се появи съвсем спонтанно, гордея се с нея, защото е изключително специална за мен, специална и лична, защото я направихме за моята баба – жената, която ми даде много в живота. Вълнувам се и нямам търпение да я хвана в ръцете си. Надявам се много хора да я оценят и да усетят любовта в нея.

Как протече работата ви по книгата? Разкажете ни нещо от кухнята.

Илиан: Тук трябва да разкажем тайни от кухнята на Светлана, защото ние снимахме книгата в кухнята й, а около Светлана е винаги много забавно.

Светлана: По-скоро с Илиан е много забавно и зарибяващо. Да го гледаш как снима, качил се върху стол или залегнал на земята, или очакващ някоя капка да падне на точното място... През това време дори не диша. А при някои от ястията – като пирожките, пилето на бутилка и салатата от зелени домати, беше много трудно да го откъснеш от тях.

Светлана, имаш ли си любим спомен, свързан с приготвянето на някоя от рецептите заедно с баба си?

Светлана: Бях много малка, носът ми беше на нивото на масата и с интерес я гледах как точи кори за баница – това ми е един от любимите спомени. Толкова тънки ги правеше, че мушамата отдолу прозираше. Поръсваше ги с олио, сирене и яйца, качваше ме на стола и ми даваше да надигна мушамата от единия край и с нея да навия кората.

Илиан, ти вече имаш няколко издадени книги и много опит в областта на кулинарията и кулинарната фотография. Какво беше различното в работата ти по този проект?

Илиан: Всеки ден е различен при мен, както и всеки проект, по който съм работил. Нашите баби не готвят по книга, а от сърце и тази книга съдържа рецепти от сърцето на баба Светла. За мен беше шанс да пресъздам тази емоционална връзка между баба и внучка, която се надявам читателите да усетят от книгата.

А каква е тайната съставка, която отличава „Тефтерът на баба“ от останалите кулинарни книги у нас?

Илиан: Все по-популярно е баналното клише, че книгата „съдържа позабравени стари рецепти в нов прочит“. Тайната на тази книга е, че рецептите нито са забравени, нито са прочетени по нов начин. Това са рецептите на баба Светла.

Светлана: За мен тайната съставка са самите рецепти. С тези рецепти израснах, с тези рецепти баба събираше цялото ни семейство всяка вечер около масата и беше много вкусно и забавно.

В началото на рекламната кампания за книгата избрахте да споделим с читателите рецептата за апетитна лютика. Защо се спряхте точно на нея?

Илиан: Моята баба също правеше лютика, както и пастет. Когато Светлана приготви рецептата за лютика, за да я снимам, ме върна в детството и си спомних как баба ме гонеше по улицата с филията с лютика.

Светлана: Защото е много вкусна, приготвя се лесно и баба често я правеше от последните зеленчуци, останали в градината, която гледаха с дядо.

Докато се налага да прекарват повече време у дома, много хора решават да усъвършенстват кулинарните или творческите си умения. Имате ли някакъв съвет към тях – за готвенето, фотографията или може би как да вземат най-доброто от „Тефтерът на баба“?

Илиан: През последната година сме принудени да прекараме повече време вкъщи и семействата да бъдат заедно. Да се връщаме към спомени и традиции, а масата е мястото, което винаги ни събира. Съветът ми е да оценяваме това, което имаме, и да пазим традициите. Пазете рецептите на бабите и във всяка рецепта добавяйте и щипка любов.
Очаквам да споделите в социалните мрежи вашите снимки от рецептите от „Тефтерът на баба“.

Светлана: За готвенето бих посъветвала винаги да готвите със сърце и любов и винаги да си представяте как любимите ви хора ще се зарадват на това, което сте приготвили за тях.