Количка
Вход

Басни - Езоп, Лафонтен и др. (Избрана класика за ученика) - книга 10

От: Сборник

Налично при доставчик – доставка между 1-7 дни
SKU
ЗЛПИК10
5,49 лв.

В томчето са събрани басни от Езоп, Жан дьо Лафонтен, Иван Крилов, Стоян Михайловски.

Езоп (около 620-560 г. пр.н.е.) е древногръцки баснописец. Той споделял своите мъдрости с хората в хумористични и забавни истории, записани по-късно. Дълги години бил роб при различни занаятчии. Заради мъдростта си бил освободен и се твърди, че е живял в двора на цар Крез. Според преданието бил убит от делфийските жреци заради богохулството. Европейската традиция на писане на басни води началото си от творчеството на Езоп.

***

Жан джо Лафонтен (1621-1695) е французин, един от най-популярните баснописци. Осмива порочните нрави на своята съвременност - лицемерие, ласкателство, глупост... Затова църквата забранява басните му да бъдат публикувани във Франция, но те са отпечатвани в Холандия.

***

Иван Крилов (1769-1844) е руски поет, баснописец и преводач. Автор е на повече от 200 басни. Сюжетите на много от тях произхождат от Езоп и Лафонтен, но има и собствени. Писал е комедии, есета и сатирични пиеси.

***

Стоян Николов Михайловски (1856-1927) е български писател и общественик, потомък на стария възрожденски род на Иларион Макариополски. Литературната си дейност започва още като ученик в Цариград. Пише басни, епиграми, поеми, драми. Автор е и на един от най-светлите български химни "Кирил и Методий" (Върви, народе, възродени...).

Повече информация
ISBN 9789544319618
Цветност цветна
Издател Златното пате
Корица мека
Брой страници 112
Дата на издаване 2013 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Басни - Езоп, Лафонтен и др. (Избрана класика за ученика) - книга 10
Вашият рейтинг