Количка 0
0,00 лв.

Елиф Шафак

Елиф Шафак

Елиф Шафак е родена е през 1971 година в Страсбург. Прекарва ранните си години в Мадрид, където майка й е дипломат към Турското посолство. Пътува заедно с нея в Йордания и Германия, а след това се завръща в Анкара, където завършва „Международни отношения” в Близкоизточния технически университет и продължава образованието си с магистратура и докторантура по политически науки в САЩ. 

Елиф Шафак пише статии за авторитетни международни периодични издания като „The Guardian“, „Le Monde“, „Berliner Zeitung“, „The New York Times“, „Wall Street Journal“ и „Time“, а с вече дванадесетте си романа е най-популярният и обичан автор не само в Турция, а и в България.

В книгите и интервютата си Елиф Шафак споделя с читателите кое е най-голямото й вдъхновение – силата на майка й. Това е жената, която отваря вратите пред малката Елиф – образована жена от турски произход, самотна майка, която трябва да отгледа и възпита сама невръстаната си дъщеря в чужда страна. Не случайно дъщеря й избира не бащината си фамилия, а фамилията на майка си Шафак. В годините, прекарани в Испания, Елиф превръща книгите в свой най-добър приятел.

В началото на кариерата си читателите на Елиф Шафак и критиката очакват типичните сюжети за жена писателка от Турция. Тя обаче бързо доказва, че нито разказите, нито стилът и езикът й могат да бъдат сковани от тесните рамки на клишетата.

Подобно на Елиф Шафак и героите й са оригинални, винаги извън нормите и рамките, винаги уловени от писателката в миг на промяна. Тя успява да предаде тяхната многопластовост – колебанията, грешките, победите им. „Трябва да надмогнеш категориите за Добро и Зло. Хората са многопластови и не можеш да ги съдиш на групи и чрез асоциации.“ 

Книги на Елиф Шафак

15 Артикули

Настрой възходяща посока
на страница
  1. Черно мляко
    Елиф Шафак
    12,90 лв.
  2. Чест
    Елиф Шафак
    19,90 лв.

15 Артикули

Настрой възходяща посока
на страница