Количка

17 уикенда

От: Пламен Ставрев, Кристиан Минчев

Налично при доставчик – доставка между 1-7 дни
SKU
КГМТ0020
24,00 лв.
В книгата са представени най-интересните културни  и исторически забележителности в 17 общини
Общо в България общините са 265, скоро ще станат 266. Всяка от тях има какво до добави към легендата за една от най-старите държави в Европа.
В книгата са представени най-интересните културни  и исторически забележителности в 17 общини

Общо в България общините са 265, скоро ще станат 266. Всяка от тях има какво до добави към легендата за една от най-старите държави в Европа.

Общините са част от огромен пъзел. Който го подреди, ще усети многовековния ритъм на собствената си държава, ще я види като цяло, не като море и планини, градове и села, върхове и долини… Не като „прекрасна“, с „изумрудено море“ и „кристално чисти реки“, с „невероятни красоти“… Зад клишетата ще види държавата, която в един миг от историята е била сред трите най-велики сили в Европа, в друг е страдала под чуждо владичество, имала е славни царе, създала е азбука и писменост. От основаването си до днес е Европейската врата към Изтока.

Много от най-интересните места в страната ни са покрити с праха на времето, което е жестоко към сътвореното през хилядолетията.

Днес от Димум е запазена една стена. А това е била антична военна крепост с митница, един от най-големите крайдунавски центрове на Римската империя. Била е търговската врата на Мизия. Тук е акостирала Римската флота.

Руският император Александър ІІ е бил в България да укрепи духа на руските войници. Настанил се е в най-хубавата къща в Бяла – конака на Мехмед бей. Той и днес може да се види. А до него е прочутият мост на Кольо Фичето.

В Кайнарджа има една чешма. Отпиеш ли от водата ѝ, получаваш благословия от самата Екатерина Велика. Край нея граф Румянцов и великият везир Мусул Заде Мехмед подписват Кючуккайнарджанския мирен договор. В пещерите около Кайнарджа са намирали подслон първите християнски отшелници по нашите земи. Запазена е колония от седем скални манастири.

Една от спирките на първата жп линия в България е била Шумла роад. На няколко километра е Плиска. Разположен на площ от 23 000 декара е бил най-големият град в Европа през VII-VIII век. Една от най-големите сгради в Европа чак до късното Средновековие е била Голямата базилика в Плиска. Тя е не само първата столица на България, но и най-дълго просъществувала като столица – цели 212 години.

Пламен Старев e автор на над 3000 публикации по въпросите на туризма, икономиката и свободното време в родни и чужди медии. От 1992 г. е член на Световната федерация на писателите и журналистите, пишещи за пътешествия – FIJET. От десет години е член на нейното ръководство и е председател на Комисията за връчване на международната журналистическа награда „Златна ябълка” – еквивалент на Оскар в туризма. Пламен е магистър по филология и по философия. Генерален секретар е на Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма - АБУЖЕТ. Носител е на престижната международната награда „Марко Поло“ за най-добър материал на туристическа тема.

Кристиан Минчев е оператор и фотограф с над 20 години опит във визуалните изкуства. Магистър по „Филмово и ТВ операторство“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Работил е в Глобъл Вижън, Нова Телевизия, Телевизия MSAT, Атлантическия клуб и филмови продукции. Снимал е телевизионни формати в различни жанрове – от новини и публицистика до забавни и реалити формати. Оператор на документални и късометражни филми. Автор и участник във фотоизложби и публикации в печата. В момента е оператор в Българската национална телевизия. 
Повече информация
ISBN 9789545830020
Тегло 0.3500
Цветност черно/бяла
Корица мека
Размери 16х23
Брой страници 272
Дата на издаване 2022 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:17 уикенда
Вашият рейтинг