Количка 0
0,00 лв.

130 години българи в небето. Кратка история на българската военна авиация

От: Димитър Илиев Недялков

Налично на склад – доставка между 1-5 дни
SKU
ПК300
35,00 лв.

Луксозно издание с твърди корици и черно-бели фотографии!

Тази книга е посветена на два славни юбилея - 130 години от първото въздухоплаване на български граждани в небето на България и 110 години от първия полет на български пилот и самолет във въздушното пространство на страната.

По съдържанието си тя е пълна документална история на военната ни авиация. Детайлно, с имена, дати, организационни структури и събития, са проследени изграждането, развитието и функционирането на българските военновъздушни сили от зараждането им до наши дни.

Луксозно издание с твърди корици и черно-бели фотографии!

Тази книга е посветена на два славни юбилея - 130 години от първото въздухоплаване на български граждани в небето на България и 110 години от първия полет на български пилот и самолет във въздушното пространство на страната. По съдържанието си тя е пълна документална история на военната ни авиация.

Детайлно, с имена, дати, организационни структури и събития, са проследени изграждането, развитието и функционирането на българските военновъздушни сили от зараждането им до наши дни.

Това е 130 години история на небесна романтика и технически прогрес, но и на тъжен драматизъм и фатални трагедии, когато върху благородния идеализъм на авиаторите се стоварват користни действия на политици.

История, съчетаваща триумфални постижения и победи, но и катастрофални загуби и дори ликвидации, след които военновъздушните ни сили съумяват да възкръснат благодарение на самоотвержеността на идеалистите, влюбени в небето.

Нека знаем тази възхитителна история, писана с кръв, и съхраним паметта за героите авиатори.

***

Проф. д.н. Димитър Илиев Недялков, полковник от запаса, завършва ВНВВУ Георги Бенковски - Долна Митрополия през 1982 година, със специалност летец пилот ВВС. Има над 2000 летателни часа на L-29, МиГ-15, МиГ-17, различни модификации МиГ-21, Су-22, МиГ-29, както на F-15 и F-16. От 1987 г. е летец пилот 1-ви клас. През 1992 година завършва втората си магистратура във Военна академия Г. С. Раковски. От 1994 година се занимава с научна и преподавателска дейност в Академията, като същевременно продължава да лети. Защитава докторска дисертация (1999 година) и се хабилитира за доцент (2003 година). През 2010 година придобива научна степен доктор на науките, а през 2012 година е избран за професор в катедра ВВС и ПВО на Военната академия, където последователно за­ема и длъжностите началник на катедра и заместник-декан по научната дейност.

Преминава подготовка в 11 международни учения и 7 квалификационни курса в системата на НАТО, сред които и стратегически курс в Европейския център за изследване на сигурността Джордж Маршал - Германия. Творческата му биография включва 242 публикации, сред които 31 монографии и учебници. Много от тях са преведени на други езици. Лети в последния си полет на МиГ-29 на 11 юли 2019 година.

Съдържание на книгата:

- Увод
- Зараждане на българското въздухоплаване и авиация
- В небето на балканските войни
- Военната авиация на царство България в Първата световна война
- Възраждане на българската военна авиация между двете световни войни
- Българската военна авиация в огъня на Втората световна война
- 100 в огъня на истинската въздушна война за българското небе
- Тотално противоборство
- Началото на промяната
- Военната авиация на България в периода 1945 - 1950 година
- Преминаване на българската военна авиация на реактивна материална част
- Развитие на българската военна авиация 1967 - 1990 година
- Трансформация на военната авиация в България след 1990 година
- Заключение

Повече информация
ISBN 9786192432300
Тегло 0.450000
Цветност черно/бяла
Издател Прозорец
Корица твърда
Художник Лало Николов
Размери 15x22
Брой страници 384 + черно-бели фотографии и таблици
Дата на издаване 2022 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:130 години българи в небето. Кратка история на българската военна авиация
Вашият рейтинг