Количка 0
0,00 лв.

1000 мозъка. Нова теория за интелекта

От: Джеф Хокинс

Налично на склад – доставка между 1-5 дни
SKU
СИ222
20,00 лв.

В книгата "1000 мозъка. Нова теория за интелекта" на достъпен език авторът обяснява механизмите на това взаимодействие - какви "изчисления" според него стоят в основата на нашето мислене и какво означава това за начина, по който възприемаме света, помним, учим.

Както и дали бихме могли да приложим същите "изчисления" в една мислеща и възприемаща света машина, универсален изкуствен интелект, какъвто все още не е създаден.

Как мозъчните клетки се обединяват, за да създадат интелекта и съзнанието? По какъв начин си взаимодействат, за да могат да прочетат книга, да научат нов език, да създадат нова теория? Въпреки големия напредък в областта на невронауката през последните години, в нея все още има много повече въпроси, отколкото отговори.

Компютърният инженер и специалист по невронаука Джеф Хокинс предлага елегантна, но и революционна теория, която не само би могла да обясни как се ражда интелектът, но и как да създадем истински изкуствен интелект. Според Хокинс нашето съзнание се ражда от синхрона на хиляди малки „мозъци“, мрежи от неврони, всяка от които изпълнява едни и същи функции, но в диалога си с останалите коригира своите представи. Така мозъкът функционира чрез взаимодействие, чрез "демокрация".

В книгата "1000 мозъка. Нова теория за интелекта" на достъпен език авторът обяснява механизмите на това взаимодействие - какви "изчисления" според него стоят в основата на нашето мислене и какво означава това за начина, по който възприемаме света, помним, учим. Както и дали бихме могли да приложим същите "изчисления" в една мислеща и възприемаща света машина, универсален изкуствен интелект, какъвто все още не е създаден.

"1000 мозъка. Нова теория за интелекта" е една от петте любими книги на Бил Гейтс за 2021 година.

***

"Толкова въодушевяваща, толкова стимулираща, че ще хвърли съзнанието ви във вихрен водовъртеж от възбуждащо провокативни идеи - ще ви се прииска да хукнете и да ги споделите с някого".
- Ричард Хокинс

***

Джеф Хокинс е един от пионерите на информационната революция - създател на един от първите таблети в историята - GRiDPad, който още в края на 80-те предрича ерата на смартфоните. Освен компютърен инженер, той е и невроучен, който със своята компания "Нумента" вече над две десетилетия изучава невроните в мозъчната кора и търси възможности за приложение на невронауката в областта на изкуствения интелект.

Повече информация
ISBN 9789542846222
Тегло 0.350000
Цветност черно/бяла
Издател Сиела
Корица мека
Художник Дамян Дамянов
Размери 16х23
Преводач Елена Филипова
Брой страници 280
Дата на издаване 2024 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:1000 мозъка. Нова теория за интелекта
Вашият рейтинг